Андрій Пишний /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

НБУ знизив облікову ставку з 20% до 16% і покращив прогноз зростання економіки

Андрій Пишний Фото Getty Images

Національний банк оголосив про зниження облікової ставки на 4 в.п. – до 16%, а також покращив прогнози щодо економічного зростання. Про це на монетарному брифінгу повідомив голова НБУ Андрій Пишний.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Попри зниження облікової, ставки за операціями з банками залишились незмінними: за тримісячними депозитними сертифікатами ставка дорівнюватиме «обліковій ставці + 4 в. п.» (20%), а за кредитами рефінансування – «обліковій ставці + 6 в. п.» (22%). Депсерти овернайт за рішенням НБУ прирівняні до облікової ставки (16%).
  • Нацбанк покращив свій прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2,9% до 4,9%. Причини такого рішення: вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, покращення оцінки врожаїв, розширення альтернативних шляхів експорту, суттєвіші обсяги бюджетних видатків. 
  • У 2024 році НБУ прогнозує 3,6% зростання ВВП, попри збереження безпекових ризиків. Економічному зростанню сприятиме подальша розбудова альтернативних шляхів постачань та збереження м’якої фіскальної політики, що підтримуватиме споживчий попит. 
  • Також регулятор суттєво покращив прогноз інфляції на 2023 рік – з 10,6% до 5,8%. Головна причина такого перегляду – вплив високих врожаїв на динаміку продовольчих цін. Наступного року інфляція залишатиметься на однознаковому рівні, прогнозує НБУ, але дещо зросте – до 9,8%. 
  • За підсумками 2023 року Нацбанк очікує близько $45 млрд міжнародної допомоги для України. За наявності достатнього і вчасного фінансування від партнерів НБУ зможе підтримувати резерви на рівні понад $40 млрд, попри значні інтервенції для збереження стійкості валютного ринку. 
  • Головний ризиком для прогнозу залишається довша тривалість гарячої фази війни. Так, новий прогноз НБУ вже передбачає продовження війни щонайменше до кінця 2024 року. Серед інших ризиків: недостатня міжнародна допомога, додаткові бюджетні потреби, руйнування портової та енергетичної інфраструктури, міграція. 

Контекст

27 липня НБУ вперше з червня минулого року знизив облікову ставку з 25% до 22% з огляду на сповільнення інфляції та доволі стійку ситуацію на валютному ринку. 14 вересня регулятор продовжив цикл зниження ставки і змінив її з 22% до 20%.

На початку війни Національний банк вирішив не змінювати облікову ставку, залишивши її на рівні 10%, намагаючись зберегти стабільність фінансового сектору іншими методами. Але 2 червня 2022 року НБУ різко підняв ставку до 25%, що стало одним з найбільш різких підвищень в історії. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні