Категорія
Новини
Дата

Бізнес просить подовжити на місяць чинні бронювання від мобілізації

Європейська Бізнес Асоціація звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із проханням сприяти подовженню чинних бронювань від мобілізації ще на місяць. Представники бізнесу вважають, що це допоможе підприємствам завершити процедуру бронювання працівників згідно з новим Порядком та продовжити повноцінно працювати. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Постановою Кабміну №76, якою затверджено Порядок бронювання військовозобов’язаних, визначено, що відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобов’язаним рішеннями Мінекономіки до набрання чинності постановою, є чинними протягом строку, на який вони надані.
  • Наразі у бізнесу, зокрема представників ритейлу, фармацевтичної та медичної галузей, усіх напрямів сільського господарства та інших критично важливих підприємств, що бронювали своїх працівників, склалася ситуація, при якій строк відстрочки від призову працівників спливає у лютому 2023 року, пояснили в ЄБА. 
  • Водночас, за інформацією від бізнесу, є непоодинокі випадки, коли таким працівникам територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки було видано повістки із вимогою щодо прибуття до ТЦК та СП на наступний день після спливу строку відстрочки (наприклад, повістка видана на 16 лютого 2023 року, а строк дії відстрочки спливає 15 лютого 2023 року).
  • За оцінками бізнесу, процедура бронювання працівників за новим Порядком буде тривати близько одного місяця. Тому є висока ймовірність того, що бізнес не встигне завершити всю процедуру бронювання до спливу дії по ним відстрочки від призову на військову службу. Це ставить під загрозу як стале функціонування окремих підприємств, так і економіки загалом, йдеться у повідомленні ЄБА.

Контекст

27 січня Кабмін ухвалив постанову щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час №76, якою затверджено Порядок бронювання військовозобов’язаних.

У документі вказані порядок і критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Також у затвердженому порядку встановлено, що відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобовʼязаним рішеннями Мінекономіки, є чинними протягом строку, на який вони надані.

Згідно із постановою, до критеріїв визначення критично важливих підприємств належать такі:

  1. Підприємство є резидентом «Дія City». 
  2. Загальна сума податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих і сплачених до державного та місцевих бюджетів, крім митних платежів, протягом звітного податкового року перевищує еквівалент €1,5 млн.
  3. Сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент €32 млн.
  4. Підприємства мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. 
  5. Підприємства мають важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади.
  6. Відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  7. Розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за звітний період.

Окрім цього, до критично важливих підприємств належать: спеціалізовані установи ООН, закордонні дипломатичні установи в Україні, представництва донорських установ, виконавці проєктів міжнародної технічної допомоги, представництва міжнародних організацій, міжнародні та українські неурядові організації, які реалізують проєкти за кошти міжнародних партнерів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні