Категорія
Новини
Дата

Уряд затвердив нові правила бронювання від мобілізації

Кабінет Міністрів затвердив порядок бронювання військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У документі вказані порядок і критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.
  • Також у затвердженому порядку встановлено, що відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобовʼязаним рішеннями Мінекономіки, є чинними протягом строку, на який вони надані.
  • Згідно із постановою, до критеріїв визначення критично важливих підприємств належать такі:
  1. підприємство є резидентом «Дія City»; 
  2. загальна сума податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих і сплачених до державного та місцевих бюджетів, крім митних платежів, протягом звітного податкового року перевищує еквівалент €1,5 млн;
  3. сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент €32 млн;
  4. підприємства мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави; 
  5. підприємства мають важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади;
  6. відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  7. розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за звітний період;
  • Окрім цього, до критично важливих підприємств, належать: спеціалізовані установи ООН, закордонні дипломатичні установи в Україні, представництва донорських установ, виконавці проектів міжнародної технічної допомоги, представництва міжнародних організацій, міжнародні та українські неурядові організації, які реалізують проекти за кошти міжнародних партнерів.

Проект ПКМУ Про порядок бронювання by Pavlo Krasnomovets on Scribd

Контекст

У вересні премʼєр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україні слід скасувати обовʼязковий військовий призов, замість нього всі чоловіки мають бути військовозобов’язаними та проходити відповідні курси.

4 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №7687 щодо порядку бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Документ передбачає, що бронюванню підлягають військовозобовʼязані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, що здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення. 

Також законопроєкт дає змогу проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

30 грудня Кабінет Міністрів затвердив новий Порядок організації й ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, йдеться у постанові. Подавати відомості про себе для військкомату можна буде через «Дію».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні