Категорія
Новини
Дата

Уряд планує дозволити громадянам, що отримали бронювання від призову, виїжджати у закордонні відрядження – Свириденко

Міністерство економіки відмовилась від ідеї «єВідрядження» та хоче дозволити виїжджати у закордонні відрядження всім чоловікам призовного віку, які отримавли бронювання від військового призову. Нову процедуру бронювання мають прийняти незабаром. Про це в інтервʼю Forbes розповіла міністерка економіки Юлія Свириденко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • З урахуванням проєкту нової постанови по бронюванню, окрема процедура «єВідрядження» втратила свій сенс, тому що заброньовані особи матимуть змогу безперешкодно перетинати кордон за наявності необхідних документів, каже Свириденко. Вона не уточнила, на яких умовах будуть дозволені такі відрядження.
  • Міністерка зазначила, що новий проєкт щодо бронювання вже знаходиться на погодженні в Кабміні. «Дискусія у самому розпалі», – зазначає вона. 
  • Під нові критерії бронювання підпадають співробітники які працюють у державному секторі, підприємствах, які виконують мобілізаційні завдання, виробляють продукцію для ЗСУ та мають критично важливе значення для економіки, пояснила Свириденко. 
  • При цьому в міністерстві пояснили, що не ставлять за мету дозволити виїжджати всім. «Наша задача – допомогти бізнесу, який працює, виїхати за кордон для укладання нових контрактів, угод, участі у виставках», — каже Свириденко. 
  • За її словами, вже заброньовані працівники можуть перейти на новий формат після завершення їхнього терміну бронювання. 
  • Мінекономіки, Мінцифра та Генштаб працюють над переведенням бронювання в електронний формат, додала Свириденко.

Контекст 

4 листопада Верховна Рада ухвалила нові правила бронювання. Згідно з документом після Кабмін має розробити нові критерії бронювання до 4 січня 2023 року. 

Наразі відстрочка від мобілізації надається на 6 місяців. 7 вересня уряд затвердив пропозицію Мінекономіки продовжити термін ще на два місяці для працівників, які були заброньовані у березні та квітні.

З 1 вересня Мінекономіки та Мінцифри планували запустити механізм «єВідрядження» для виїзду чоловіків призовного віку у бізнес-поїздки за кордон, однак проєкт провалився. Ідею в останній момент не підтримав премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Питання до неї були й у Офісу президента.

16 серпня президент Володимир Зеленський, відповідаючи на петицію громадян, виступив проти зняття обмежень на виїзд за кордон для чоловіків, які не мають військового досвіду. На думку президента, заборону можуть зняти лише після завершення воєнного стану.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні