Категорія
Новини
Дата

НБУ заборонив бізнесу докуповувати валюту, доки не закінчиться наявна

1 хв читання

Національний банк оновив низку обмежень на валютному ринку. Фізособи зможуть купувати більше валюти, а бізнес, навпаки, спочатку має використовувати власні запаси для розрахунків з нерезидентами. Про це йдеться у змінах до постанови НБУ №18, що діятимуть з 6 вересня, повідомляє пресслужба регулятора.

Ключові факти

  • Для урегулювання заборгованості бізнесу за зовнішніми кредитами, які компанії не можуть обслуговувати через обмеження НБУ на переказ валюти за кордон, регулятор пропонує банкам рекомендувати клієнтам звернутись до кредиторів із пропозицією реструктурувати кредити на умовах, не гірших за реструктуризацію зовнішньої заборгованості уряду.
  • З метою створення сприятливих умов для досягнення домовленостей щодо реструктуризації НБУ дозволив банкам переказувати валюту для сплати нерезидентам відсотків за кредитами за період з 24 лютого до 10 серпня за умови, якщо позичальник станом на 24 лютого не мав простроченої заборгованості.
  • Кошти для купівлі валюти та переказу для сплати відсотків не мають залучатись у кредит в резидентів, а позичальник не повинен мати заборгованості за податковими платежами та мав працювати після 23 лютого 2022 року і виплачував зарплати та обовʼязкові платежі. 
  • Бізнес зможе купувати валюту для міжнародних розрахунків після використання наявної валюти. За оцінками НБУ, на 2 вересня обсяг коштів на валютних рахунках клієнтів – юридичних осіб (без коштів бюджету та позабюджетних фондів) у банківській системі становив $8,7 млрд. Регулятор розраховує, що нововведення зменшать попит на валюту та збережуть міжнародні резерви. 
  • Банки не припинятимуть валютний нагляд за дотриманням граничних строків розрахунків за експортом/імпортом товарів на підставі документів про взаємозалік зобов’язань.
  • У готівковому сегменті валютного ринку НБУ для збільшення пропозиції дозволив банкам продавати населенню весь обсяг придбаної ними з 13 квітня у громадян безготівкової валюти, а не половину, як було раніше. За оцінками регулятора, це сприятиме стабілізації ситуації та не матиме суттєвого впливу на міжнародні резерви.

Контекст

24 лютого Національній банк зафіксував офіційний курс гривні на рівні 29,25 грн/$ та встановив на ринку низку обмежень, зокрема, заборонив переказ валюти бізнесом за кордон для погашення кредитів нерезидентам і сплати відсотків за ними.

За оцінками НБУ, загальний обсяг заборгованості українського бізнесу за процентними платежами перед нерезидентами (за негарантованими державою кредитами) за період з 24 лютого до 10 серпня не перевищує $550 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні