Категорія
Новини
Дата

Блок Макрона за результатами виборів втратив абсолютну більшість у парламенті Франції

1 хв читання

Президент Франції Еммануель Макрон втратив абсолютну більшість у Національній асамблеї у другому турі на парламентських виборах у неділю. Про це свідчать офіційні результати виборів, пише «Європейська правда».

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Президентський блок Еммануеля Макрона «Разом» не здобув 289 голосів, які йому потрібні, щоб зберегти контроль над Асамблеєю. За підсумками голосування у нього всього 245 місць.
  • Лідер крайніх лівих Жан-Люк Меланшон зі своїм обʼєднанням основних партій лівого напрямку під назвою Nupes здобув 131 мандат.
  • Ультраправа партія «Національне об’єднання» Марін Ле Пен здобула 89 місць – майже у десять разів більше, ніж мала дотепер.
  • «Республіканці» з 61 мандатом також потрапляють у склад парламенту.
  • Премʼєр Франції Елізабет Борн заявила, що панівна коаліція шукатиме союзників для створення більшості у парламенті. Вона вважає, що результати виборів є ризиком для країни.

Контекст

Відродження ультраправих і альянсу лівих партій ускладнить Макрону можливість реалізувати його внутрішній порядок денний під час другого терміну.

Це перший випадок після конституційної реформи 2000 року, коли партія президента, що напередодні виграв вибори, не матиме своєї більшості у Національному зібранні.   

Адже вважається, що ця реформа і була спрямована на надання переваги чинному президенту. 

На попередніх виборах 2017 року новостворена партія Макрона «Вперед, республіко» отримала 350 мандатів.

Таким чином, доля другої президентської каденції Макрона залежатиме від «Республіканців» – чи погодяться вони (і на яких умовах) увійти у коаліцію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд