Категорія
Новини
Дата

Bloomberg: низка країн ЄС, зокрема Німеччина й Нідерланди, виступають проти надання Україні статусу кандидата на вступ цього тижня

Найближчими днями Європейська Рада проведе обговорення заявки України на вступ до ЄС, твітнув голова ради Шарль Мішель. Деякі країни, зокрема Німеччина й Нідерланди, виступають проти того, щоб цього тижня надати Україні статус кандидата на вступ, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Головні факти:

  • Німеччина, Нідерланди та деякі інші країни очікують, що виконавча гілка влади ЄС висловить свою думку про готовність України до процесу членства, перш ніж давати їй статус кандидата.
  • За словами одного з дипломатів, з яким спілкувався Bloomberg, ці країни хочуть зосередитися на наданні практичної підтримки Україні для припинення війни. А не на тому, щоб розпочати процес, який може зайняти щонайменше десятиліття.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський офіційно подав заявку на вступ до ЄС наприкінці минулого місяця. Дев’ять держав-членів ЄС на чолі з Польщею та трьома балтійськими країнами публічно закликали блок надати Україні статус кандидата та почати процес вступу.

Лідери ЄС мають обговорити запит України на дводенній зустрічі біля Парижа, імовірно в четвер.

Лідери можуть вирішити підтримати статус кандидата України та почати тривалий процес переговорів про повне членство, пише Bloomberg. Щоб процес тривав швидше, питання можуть одразу віддати на розгляд Єврокомісії. Це буде швидше ніж зазвичай, коли процес триває 15-18 місяців.

Інший варіант — визнати, що Україна має довгострокову перспективу відносин з ЄС, але без офіційної підтримки статусу кандидата.

Обидва варіанти непросто виконати, пише видання. Вони передбачають, що комісія надсилає великий список запитань до уряду та відправляє туди місії для встановлення фактів.

Дипломат однієї з країн, що виступає проти надання Україні статусу кандидата, сказав, що Київ не готовий розпочати офіційний процес вступу. Деякі країни Західної Європи стурбовані подальшим розширенням. Причина — суперечки з відносно новими членами ЄС (Угорщина, Польща тощо) про верховенство права.

Набуття членства в ЄС – це важкий процес, який вимагає виконання десятків критеріїв – від верховенства права до судових реформ – і може зайняти понад 10 років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку, і її заявка тривала 10 років, перш ніж вона була офіційно прийнята у 2013 році. Для початку процесу потрібно одноголосне схвалення всіх країн-членів ЄС, Європейської комісії та Європейського парламенту.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні