Категорія
Новини
Дата

Робот-бармен, автомобіль-хамелеон та іграшки, що кусаються. Що показали компанії на гібридній виставці CES та як представлена Україна

Робот-бармен, автомобіль-хамелеон та іграшки, що кусаються. Що показали компанії на гібридній виставці CES та як представлена Україна /Getty Images

Getty Images

Виставку технологій CES у Лас-Вегасі зазвичай відвідують майже 200 000 людей, але цього року список учасників може бути вдвічі менший. Google, Microsoft, Amazon, Meta і TikTok відмовилися зустрічатися в офлайні, а стартапи залишаються вдома, бо їм не цікаво бачитись з віртуальними інвесторами. Навіть журналісти популярних ІТ-медіа – TechCrunch, Wired і The Verge – віддалено розповідають про цьогорічні тех-тренди. Чим їх дивували компанії, які прийшли на CES

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Автомобіль-хамелеон від BMW

BMW розробляє технологію, яка дозволяє змінювати колір авто, натиснувши одну кнопку. Для цього BMW покриває автомобілі електронним чорнилом, яке також використовують виробники електронних книг на зразок Kindle.

У палітрі BMW є лише три кольори – білий, сірий і чорний. Вони мають підвищити ефективність електромобілів: біла поверхня відбиває більше сонячного світла у сонячну погоду, а чорна поглинає тепло від сонця, коли на вулиці прохолодно.

Найближчим часом машини-хамелеони не варто шукати у салонах – компанія лише експерементує з технологією і хоче випробувати її на моделі авто BMW iX.

Робот-бармен, автомобіль-хамелеон та іграшки, що кусаються. Що показали компанії на гібридній виставці CES та як представлена Україна /Фото 1

Робот-бармен від Keurig

Виробник кавових машин Keurig представив на CES 2022 машину-бармена Black+Decker Bev. Вона працює як і кавовий автомат, але замість молока, сиропів та кавових зерен змішує текілу, ром, джин, віскі, горілку із водою та соками. Користувачі можуть обрати міцність напою та змішати алкоголь із будь-яких пляшок, які є вдома. Увесь процес займає близько 30 секунд.

Пристроєм не можна управляти через Wi-Fi чи Bluetooth – він працює, скануючи штрих-коди на капсулах. Також у смарт-бармена вбудовані світлодіоди, які підсвічують пляшки під час вечірок чи святкувань. Ціна алкогольної машини Keurig – $300. Її почнуть продавати цієї весни.

Робот-бармен, автомобіль-хамелеон та іграшки, що кусаються. Що показали компанії на гібридній виставці CES та як представлена Україна /Фото 2

Іграшкові роботи, які кусають палець людини

Роботи Amagami Ham Ham від японської компанії Yukai Engineering виглядають як мʼякі іграшки, які сильно втомилися. У них вбудовані алгоритми, завдяки яким іграшка може несподівано вкусити свого власника.

Amagami Ham японською означає «мʼякий укус». Компанія вбудувала у іграшки три режими укусів, які нагадують доторк тварини чи маленької дитини. Навіщо купувати таку іграшку?

«Більшість людей люблять, коли діти чи тварини кусають їх, але змушені відучувати їх робити це, – каже керівник відділу маркетингу Yukai Engineering Цубаса Томінага. – Amagami Ham Ham – це робот, з яким можна не відмовлятися від «забороненого» задоволення».

Робот-бармен, автомобіль-хамелеон та іграшки, що кусаються. Що показали компанії на гібридній виставці CES та як представлена Україна /Фото 3

Пульт для розумного будинку від Samsung

Samsung Home Hub дозволяє управляти усіма підключеними до інтернету пристроями в «розумному» будинку. Девайс виглядає як планшет у стилі Apple і використовує голосовий асистент Samsung Bixby. За допомогою штучного інтелекту він може передбачити, що захоче користувач.

Пристрій оснащений двома мікрофонами та двома динаміками, що сприймають голосові команди. Home Hub працює з платформою Android. У майбутньому Samsung хоче зʼєднати прилад з розумними лампами та замками на дверях.

Samsung поки не оголосив ціну Home Hub. У Кореї девайс почнуть продавати у березні, а потім запустять продажі у всьому світі.

Робот-бармен, автомобіль-хамелеон та іграшки, що кусаються. Що показали компанії на гібридній виставці CES та як представлена Україна /Фото 4

Розумний лоток для кішок від Smarty Pear

У лоток Smarty Pear Leo’s Loo Too вбудовані датчики, які дозволяють відстежувати вагу котів та те, як часто вони ходять у туалет. Проаналізувавши ці дані, додаток Smarty Pear може попередити хазяїнів про можливі захворювання улюбленців.

Лоток працює безшумно та не відволікає котів. Ним також можна управляти голосом за допомогою Amazon Alexa і Google Assistant. Головна перевага лотка – автоматична очистка, яка починається лише тоді, коли поруч нема тварини

Робот-бармен, автомобіль-хамелеон та іграшки, що кусаються. Що показали компанії на гібридній виставці CES та як представлена Україна /Фото 5

Карантинний CES

Цього року Consumer Electronics Show, CES, у Лас-Вегасі скоротили на день – його проводитимуть з 5 по 7 січня в онлайн та офлайн форматах. Організатори не розповідають, скільки людей зареєструвалося на виставку. Раніше вони казали, що очікують від 50 000 до 75 000 відвідувачів.

У перший рік пандемії, 2020, її відвідали 170 000 людей, а минулого року CES повністю провели віртуально. «Це було не дуже весело, але краще, ніж ухилятися від мікроскопічних частинок вірусу у переповненому приміщенні», – пише Лорен Гуд, журналістка Wired.

Зустрітися вживу у 2022 році теж погодилися не всі. Google, Microsoft, Amazon, Lenovo, Intel, Meta, TikTok, Pinterest та десятки інших компаній відмовилися від участі; понад 150 компаній відвідають виставку лише онлайн.  

Багато компаній скасовували свої плани в останні хвилини через збільшення захворювань COVID-19, зокрема новим варіантом Omicron, у США. Станом на 5 січня у США виявили понад 700 000 нових випадків; у цей же день місяць тому хворих було усього 34 000.

Що показували українці

Незважаючи на карантин та труднощі з оформленням візи у США, свої стартапи цього року у Лас-Вегасі представило майже 20 українських стартапів: 8 з них отримали фінансування від Українського фонду стартапів та Western NIS Enterprise Fund, а 5 приїхали з командою Української асоціації венчурного та приватного капіталу, UVCA.

Які стартапи представляють Україну у Лас-Вегасі:

  • Esper Bionics – роботизований протез кисті для людей з обмеженими можливостями. 
  • Effa – зубна щітка, яка складається з паперу, кукурудзяного крохмалю та нейлонової щетини. Ці матеріали можна повністю переробити.
  • ComebackMobility – розумний датчик на милицю, який дозволяє контролювати навантаження на тіло. Це знижує ризик ускладнень та допомагає швидше відновитися після травми.
  • Unlink VR – шолом без дротів, який дозволяє грати в ігри у віртуальній реальності.
  • Manna – сервіс, який створює аватара для віртуальної реальності.
  • Neverdark – камін зі справжнім вогнем, але без диму та запаху. Його заправляють спеціальними картриджами.
  • Cardiomo – датчик для серця, який дозволяє запобігти розвитку серцево-судинних захворювань. Він з’єднується з мобільним додатком, який відслідковує частоту серцебиття та дихання, якість сну. 
  • Qudi – світлодіодна маска, яка відтворює емоції співрозмовника. На ній також можна показувати емоджі та робити малюнки.
  • Sorbsys – екологічні типи батарей та накопичувачів енергії.
  • Wider MultiVision – екран для проектування онлайн-конференцій, уроків, ігор.
  • Time for Machine – моделі автомобілів, ракет та годинників із металу, які можна збирати як конструктор.
  • Recoshelf – стартап, який підказує ритейлерам, як краще розміщати продукти на полицях, щоб продавати більше.
  • Nect – 4G модем зі швидкісним інтернетом.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні