Категорія
Новини
Дата

Робот-бармен, автомобіль-хамелеон та іграшки, що кусаються. Що показали компанії на гібридній виставці CES та як представлена Україна

4 хв читання

Робот-бармен, автомобіль-хамелеон та іграшки, що кусаються. Що показали компанії на гібридній виставці CES та як представлена Україна /Getty Images

Getty Images

Виставку технологій CES у Лас-Вегасі зазвичай відвідують майже 200 000 людей, але цього року список учасників може бути вдвічі менший. Google, Microsoft, Amazon, Meta і TikTok відмовилися зустрічатися в офлайні, а стартапи залишаються вдома, бо їм не цікаво бачитись з віртуальними інвесторами. Навіть журналісти популярних ІТ-медіа – TechCrunch, Wired і The Verge – віддалено розповідають про цьогорічні тех-тренди. Чим їх дивували компанії, які прийшли на CES

Автомобіль-хамелеон від BMW

BMW розробляє технологію, яка дозволяє змінювати колір авто, натиснувши одну кнопку. Для цього BMW покриває автомобілі електронним чорнилом, яке також використовують виробники електронних книг на зразок Kindle.

У палітрі BMW є лише три кольори – білий, сірий і чорний. Вони мають підвищити ефективність електромобілів: біла поверхня відбиває більше сонячного світла у сонячну погоду, а чорна поглинає тепло від сонця, коли на вулиці прохолодно.

Найближчим часом машини-хамелеони не варто шукати у салонах – компанія лише експерементує з технологією і хоче випробувати її на моделі авто BMW iX.

Робот-бармен, автомобіль-хамелеон та іграшки, що кусаються. Що показали компанії на гібридній виставці CES та як представлена Україна /Фото 1

Робот-бармен від Keurig

Виробник кавових машин Keurig представив на CES 2022 машину-бармена Black+Decker Bev. Вона працює як і кавовий автомат, але замість молока, сиропів та кавових зерен змішує текілу, ром, джин, віскі, горілку із водою та соками. Користувачі можуть обрати міцність напою та змішати алкоголь із будь-яких пляшок, які є вдома. Увесь процес займає близько 30 секунд.

Пристроєм не можна управляти через Wi-Fi чи Bluetooth – він працює, скануючи штрих-коди на капсулах. Також у смарт-бармена вбудовані світлодіоди, які підсвічують пляшки під час вечірок чи святкувань. Ціна алкогольної машини Keurig – $300. Її почнуть продавати цієї весни.

Робот-бармен, автомобіль-хамелеон та іграшки, що кусаються. Що показали компанії на гібридній виставці CES та як представлена Україна /Фото 2

Іграшкові роботи, які кусають палець людини

Роботи Amagami Ham Ham від японської компанії Yukai Engineering виглядають як мʼякі іграшки, які сильно втомилися. У них вбудовані алгоритми, завдяки яким іграшка може несподівано вкусити свого власника.

Amagami Ham японською означає «мʼякий укус». Компанія вбудувала у іграшки три режими укусів, які нагадують доторк тварини чи маленької дитини. Навіщо купувати таку іграшку?

«Більшість людей люблять, коли діти чи тварини кусають їх, але змушені відучувати їх робити це, – каже керівник відділу маркетингу Yukai Engineering Цубаса Томінага. – Amagami Ham Ham – це робот, з яким можна не відмовлятися від «забороненого» задоволення».

Робот-бармен, автомобіль-хамелеон та іграшки, що кусаються. Що показали компанії на гібридній виставці CES та як представлена Україна /Фото 3

Пульт для розумного будинку від Samsung

Samsung Home Hub дозволяє управляти усіма підключеними до інтернету пристроями в «розумному» будинку. Девайс виглядає як планшет у стилі Apple і використовує голосовий асистент Samsung Bixby. За допомогою штучного інтелекту він може передбачити, що захоче користувач.

Пристрій оснащений двома мікрофонами та двома динаміками, що сприймають голосові команди. Home Hub працює з платформою Android. У майбутньому Samsung хоче зʼєднати прилад з розумними лампами та замками на дверях.

Samsung поки не оголосив ціну Home Hub. У Кореї девайс почнуть продавати у березні, а потім запустять продажі у всьому світі.

Робот-бармен, автомобіль-хамелеон та іграшки, що кусаються. Що показали компанії на гібридній виставці CES та як представлена Україна /Фото 4

Розумний лоток для кішок від Smarty Pear

У лоток Smarty Pear Leo’s Loo Too вбудовані датчики, які дозволяють відстежувати вагу котів та те, як часто вони ходять у туалет. Проаналізувавши ці дані, додаток Smarty Pear може попередити хазяїнів про можливі захворювання улюбленців.

Лоток працює безшумно та не відволікає котів. Ним також можна управляти голосом за допомогою Amazon Alexa і Google Assistant. Головна перевага лотка – автоматична очистка, яка починається лише тоді, коли поруч нема тварини

Робот-бармен, автомобіль-хамелеон та іграшки, що кусаються. Що показали компанії на гібридній виставці CES та як представлена Україна /Фото 5

Карантинний CES

Цього року Consumer Electronics Show, CES, у Лас-Вегасі скоротили на день – його проводитимуть з 5 по 7 січня в онлайн та офлайн форматах. Організатори не розповідають, скільки людей зареєструвалося на виставку. Раніше вони казали, що очікують від 50 000 до 75 000 відвідувачів.

У перший рік пандемії, 2020, її відвідали 170 000 людей, а минулого року CES повністю провели віртуально. «Це було не дуже весело, але краще, ніж ухилятися від мікроскопічних частинок вірусу у переповненому приміщенні», – пише Лорен Гуд, журналістка Wired.

Зустрітися вживу у 2022 році теж погодилися не всі. Google, Microsoft, Amazon, Lenovo, Intel, Meta, TikTok, Pinterest та десятки інших компаній відмовилися від участі; понад 150 компаній відвідають виставку лише онлайн.  

Багато компаній скасовували свої плани в останні хвилини через збільшення захворювань COVID-19, зокрема новим варіантом Omicron, у США. Станом на 5 січня у США виявили понад 700 000 нових випадків; у цей же день місяць тому хворих було усього 34 000.

Що показували українці

Незважаючи на карантин та труднощі з оформленням візи у США, свої стартапи цього року у Лас-Вегасі представило майже 20 українських стартапів: 8 з них отримали фінансування від Українського фонду стартапів та Western NIS Enterprise Fund, а 5 приїхали з командою Української асоціації венчурного та приватного капіталу, UVCA.

Які стартапи представляють Україну у Лас-Вегасі:

  • Esper Bionics – роботизований протез кисті для людей з обмеженими можливостями. 
  • Effa – зубна щітка, яка складається з паперу, кукурудзяного крохмалю та нейлонової щетини. Ці матеріали можна повністю переробити.
  • ComebackMobility – розумний датчик на милицю, який дозволяє контролювати навантаження на тіло. Це знижує ризик ускладнень та допомагає швидше відновитися після травми.
  • Unlink VR – шолом без дротів, який дозволяє грати в ігри у віртуальній реальності.
  • Manna – сервіс, який створює аватара для віртуальної реальності.
  • Neverdark – камін зі справжнім вогнем, але без диму та запаху. Його заправляють спеціальними картриджами.
  • Cardiomo – датчик для серця, який дозволяє запобігти розвитку серцево-судинних захворювань. Він з’єднується з мобільним додатком, який відслідковує частоту серцебиття та дихання, якість сну. 
  • Qudi – світлодіодна маска, яка відтворює емоції співрозмовника. На ній також можна показувати емоджі та робити малюнки.
  • Sorbsys – екологічні типи батарей та накопичувачів енергії.
  • Wider MultiVision – екран для проектування онлайн-конференцій, уроків, ігор.
  • Time for Machine – моделі автомобілів, ракет та годинників із металу, які можна збирати як конструктор.
  • Recoshelf – стартап, який підказує ритейлерам, як краще розміщати продукти на полицях, щоб продавати більше.
  • Nect – 4G модем зі швидкісним інтернетом.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні