Павло Пікулін, засновник Deus Robots. Ілюстрація Shutterstoc/Анна Наконечна /з особистого архіву
Категорія
Новини
Дата

Як у Amazon. Український стартап Deus Robots створює роботів-cортувальників. На що BGV Trident Capital, серед інвесторів якого співвласник АТБ Геннадій Буткевич, дав йому $5 млн інвестицій

Павло Пікулін, засновник Deus Robots. Ілюстрація Shutterstoc/Анна Наконечна Фото з особистого архіву

Засновник стартапу Deus Robots Павло Пікулін запевняє: роботів боятися не варто. Вони не замінюють, а лише покращують роботу людей. Пікулін уже переконав у цьому «Нову Пошту», запустивши своїх роботів-сортувальників у неї на складі. Наступний крок – серійне виробництво і вихід на іноземний ринок. З цим допоможуть інвестиції від компанії BGV Trident Capital, який заснували підприємець Ілля Пономарьов і Геннадій Буткевич, співвласник АТБ. Контракт на $5 млн інвестицій компанія підписала наприкінці грудня

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Що розробляє Deus Robots

Програміст Пікулін заснував Deus Robots у 2018 році, інвестувавши у стартап $1,5 млн – $1 млн із власної кишені, і $500,000 ангельських інвестицій. З цього ж часу Пікулін паралельно працював у ігровому холдингу WhaleApp, що випустив мобільні ігри Hidden Hotel, Family Zoo, Resort Hotel і Rise of Heroes.

Щоб поєднувати роботу у двох компаніях, Пікулін працює по 12-16 годин, виконує завдання швидко та правильно розставляє пріоритети. Стартап Deus Robots він вважає своїм основним бізнесом і планує приділяти йому більше уваги в майбутньому.

У портфоліо Deus Robots – три види роботів: для сортування товарів вагою до 30 кг, для перевезення стелажів до 300 кг і вантажний робот для перевезення палет. Останній – найдорожчий, оскільки може підняти 1 тонну вантажу. «Йому треба потужніший акумулятор та сильніші колеса», – розповідає Пікулін, 32. Наступного року стартап запускає три нові моделі, які будуть вирішувати інші завдання – наприклад, зможуть забирати посилки з полиць.

Пікулін не говорить про ціни – «це неприйнято на ринку робототехінки». Причина: додана вартість сервісів. Бізнеси не звикли працювати з роботами, каже Пікулін. Тому продають не просто машину, а «рішення» – допомагають підʼєднати робота до інтернету, налагодити його роботу на складі. Це дорога послуга, каже Пікулін, але коли компанії зможуть запускати промислових роботів, «діставши їх з коробки» – ціна впаде.

Amazon у 2012 році виртатив $775 млн на поглинання стартапу Kiva, що виробляє складських роботів. За данними логісточної консалтингової компанії MWPVL, набір із 50-100 роботів Kiva буде коштувати від $2 до $4 млн, а великий склад потрібно до 1000 пристроїв та $20 млн інвестицій. Як повідомляють інші профільні дослідження, середня вартість апарату – від $25 000 до $100 000 за штуку.

з особистого архіву

Павло Пікулін, засновник Deus Robots. Фото з особистого архіву

У 2021 році Deus Robots випустив 40 роботів. План на наступний рік – 1000 машин та вихід на операційний прибуток. Пікулін хоче інвестувати його у розвиток. «Отримати чистий прибуток ми очікуємо не скоро», – каже він.

Зараз стартап збирає роботів в Україні та закуповує деталі у Китаї, Європі та США. Запускати виробництво у Китаї не планують – хочуть орендувати завод у Києві, де в Deus Robots вже є свій R&D-центр. «В Україні багато талановитих праціників і їхню роботу легше контролювати», – каже Пікулін. До того ж, наступного року тут запустять Дія.City – податковий режим для ІТ-компаній та стартапів. На прохання Пікуліна, у категорію резидентів додали стартапів-розробників робототехніки. «Завдяки цьому буде вигідно розробляти роботів в Україні», – каже він.

На що піде $5 млн

У новому раунді інвестицій в Deus Robots вклав гроші американська компанія BGV Trident Capital, заснований росіянином з українським громадянством Іллею Пономарьовим та українським підприємцем Геннадієм Буткевичом. Як обирали інвесторів? «Важливо, щоб вони поділяли моє бачення майбутнього, в якому все, що робить людина зможуть робити роботи», – каже Пікулін.

Інший критерій – досвід із виведенням компаній на біржу. У Пономарьова є такий досвід: у листопаді його компанія Trident злилася з американською Lottery.com через процедуру SPAC. На що підуть нові інвестиції?

  • Розширення команди з 25 до 80 людей.
  • Вихід на міжнародні ринки: в Німечиину, Чехію, Польщу і США.
  • Запуск серійного виробництва – до 400 роботів на місяць.

Щоб запустити серійне виробництво, стартапу треба завод. Рік тому Пікулін мріяв побудувати власну фабрику за $20 млн, але вирішив для початку орендувати дешевше приміщення у Києві і закупити туди обладнання. За кордоном Deus Robots хоче працювати із бізнесами, які мають склади: це рітейл, поштові оператори, фармацевтичні та автомотів компанії. В Україні стартап відкрито працює лише із Новою Поштою, але Пікулін каже, що веде переговори із 13 місцевими компаніями.

з особистого архіву

Deus Robots Фото з особистого архіву

АТБ, співвласник якої інвестував в Deus Robots, поки придивляється до іноземних аналогів. «Ми перебуваємо в пошуках рішень, які задовольнять необхідні вимоги. Діалоги ведемо з компаніями Kapelou, UISLab, GreyOrange»», — повідомляли представники компанії виданню dev.ua.

з особистого архіву

Deus Robots Фото з особистого архіву

Що вміють та не вміють роботи

Роботи Deus Robots виглядають як рухомі платформи, які орієнтуються у просторі завдяки розміщеним на підлозі QR-кодам. Такі ж платформи працюють на складах американського Amazon – «вони мають найкращу конструкцію», – каже Пікулін.

Роботи підвищують ефективність роботи: звичайна людина сортує 500 посилок за годину, а з роботом у 3 рази більше – 1500 посилок. Один робот може працювати близько 18 годин на день, а година його роботи коштує дешевше, ніж у людини. До того ж, роботи не беруть відпусток та вихідних. Інвестиції у таку техніку можна окупити з першого дня, якщо орендувати роботів, або ж через 1-3 роки, якщо купувати їх.

з особистого архіву

Deus Robots Фото з особистого архіву

Серед недоліків – залежність від стабільного інтернету та рівної підлоги. «Дешевше вирівняти підлогу, ніж створити робота для нерівних поверхонь», – каже Пікулін. Також техніка Deus Robots не пристосована до роботи при мінусовій температурі – для холодних складів треба нові, дорожчі роботи, яких у компанії поки немає.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні