В Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19. Чи впорається вона з Омікроном і чому є надія на кінець епідемії (Оновлено) /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

В Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19. Чи впорається вона з Омікроном і чому є надія на кінець епідемії (Оновлено)

Getty Images

На тлі швидкого поширення у світі омікрон-варіанту коронавірусу дедалі більше країн дозволяють бустерну дозу вакцини проти COVID-19. Міністерство охорони здоров'я України 4 січня також схвалило її застосування, але лише для людей віком від 60 років. Навіщо потрібна третя доза, коли буде готова вакцина від нового штаму і чому епідеміологи називають «Омікрон» провісником кінця пандемії

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Отримати третю, бустерну, дозу люди старше 60 років зможуть у період від 6 до 9 місяців після другого щеплення, написав у Facebook міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко.

МОЗ рекомендує використовувати як третю дозу м-РНК-вакцини – Moderna або Comirnaty/Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина перед тим. Наприклад, якщо перші два щеплення зроблено вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, бустерну дозу можна вводити вакциною Comirnaty/Pfizer.

Раніше МОЗ також дозволило бустерну дозу для медиків та співробітників інтернатів. Вони зможуть отримати її за шість місяців після повного курсу вакцинації.

Додаткову дозу в Україні можуть отримати люди з ослабленим імунітетом, з ВІЛ-інфекцією, онкологією. МОЗ рекомендує вводити її у період 28–90 днів після повної вакцинації. Станом на 4 січня третю дозу вакцини вже отримали 4756 осіб в Україні, за даними РНБО.

Літні люди найбільше наражаються на ризик під час зараження коронавірусом, з віком імунна система послаблюється, вони також часто страждають на хронічні захворювання, каже епідеміолог Наталія Виноград. Згодом ефективність вакцини знижується, тому Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) рекомендує використовувати бустерну дозу через 6 місяців після повного курсу вакцинації.

В Україні до 4 січня дві дози вакцини отримали 13,8 млн осіб, з яких лише 3 млн – це люди, старші 60 років.

Ще одна причина необхідності бустерної дози вакцини – захист від «Омікрону», який швидко поширюється. Імовірність зараження новим варіантом вірусу у людей, які пройшли бустер-вакцинацію, на 56% нижча, ніж у людей, які отримали лише дві дози вакцини, пише Reuters з посиланням на дослідження, яке було проведено у 12 000 інфікованих домогосподарств у Данії. Втім, цих даних недостатньо, щоб робити серйозні висновки, каже Виноград. За її словами, єдине, що поки що точно відомо – вірус продовжує поширюватися навіть у тих країнах, де населення отримало третю дозу.

За добу 3 січня у світі було виявлено найбільшу за весь час пандемії кількість тих, хто заразився, – понад 2,1 млн осіб, що в 4 рази вище, ніж на цю саму дату торік, за даними Worldometers. Наприклад, у США виявили 567 696 нових випадків, у Франції – 271 686, у Британії – 218 724, в Італії – 170 844. У цих країнах повний курс вакцинації пройшло 60–75% населення, а третю дозу отримали 20–50% людей.

Кількість смертей у світі від коронавірусу зараз удвічі нижча, ніж тогоріч. На початку 2021 року в середньому на добу помирало 11 000 людей, зараз – 6000. «Рівень летальності нижчий, ніж за звичайного сезонного грипу – менше 1%», – каже Виноград.

«Омікрон», який вперше був виявлений у ПАР на початку листопада, розмножується в бронхах у 70 разів швидше, ніж «Дельта» та вихідний варіант SARS-CoV-2, що дозволяє йому набагато швидше поширюватися серед людей, згідно з даними дослідження, проведеного вченими медичного факультету Гонконзького університету. При цьому інфекційне ураження легень «Омікроном» значно нижче, ніж попередніми варіантами вірусу, що може призводити до меншої тяжкості захворювання.

Виробники вже понад місяць розробляють спеціальну вакцину від «Омікрону». Наприклад, Pfizer обіцяє поставити перші партії на початку весни. Втім, цю нову вакцину не обовʼязково призначатимуть усім. Її можуть залишити для груп ризику, – вважає Виноград. Оскільки понад 40% людей, які заразилися «Омікроном», не мають клінічних ознак хвороби або переносять вірус у легкій формі.

«Клінічна картина подібна до ГРВІ, – каже вона. – У людей, які не перебувають у зоні ризику, зазвичай хвороба швидко минає – кілька днів першить у горлі, болить голова».

Зараз вірус як біологічний вид закріплюється на планеті, але з меншим потенціалом викликатиме серйозні захворювання, каже вона. За її словами, «Омікрон» може витіснити небезпечніші для людини варіанти і стане звичним для нас, але проблемним для деяких людей. «Наразі у нас пʼята хвиля пандемії. Попередні пандемії також мали в середньому 4–5 хвиль», – каже вона.

Оновлено. 6 січня міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко повідомив, що підписав наказ про введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих віком від 18 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися.

За його словами, для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано також вводити бустерну дозу вакциною Pfizer. За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні