Категорія
Новини
Дата

МХП Юрія Косюка закінчив І квартал зі збитком $122 млн. Витрати через війну становили $25 млн

Чистий збиток агрохолдингу МХП Юрія Косюка у І кварталі становив $122 млн порівняно з $1 млн прибутку у І кварталі 2021 року. Витрати, пов’язані з війною, становили $25 млн, йдеться у фінансовому звіті компанії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Виручка МХП за звітний період збільшилася на 24%, до $553 млн ($447 млн у І кварталі 2021 року). Експортна виручка становила $308 млн, 56% від загальної виручки (у І кварталі 2021 року – $217 млн).
  • Чистий збиток становив $122 млн, порівняно з прибутком у$1 млн у І кварталі 2021 року, в тому числі $95 млн негрошового збитку від курсових різниць, порівняно з прибутком у $20 млн у І кварталі 2021 року. 
  • Високі результати в І кварталі зумовлені високими операційними та фінансовими показниками в січні та лютому 2022 року (в довоєнний період), пояснили в МХП.
  • Агрохолдинг продовжує працювати на рівні близько 85% потужностей виробницта курятини. Проте загальні обсяги виробництва курятини МХП збільшилися на 5% та становили 175 644 т. 
  • Експорт курятини МХП становив 89 340 т (у І кварталі 2021 року – 82 260 т), здебільшого завдяки великим обсягам продажів у січні та лютому 2022 року.
  • Експорт курячого м’яса та рослинної олії залишається проблематичним, оскільки порти Чорного моря досі заблоковані, а альтернативні маршрути, відкриті для МХП, є довшими та значно складнішими.
  • Об’єкти, інфраструктура та продукція групи (куряче м’ясо, рослинні олії та зерно) в Україні загалом не зазнали жодних інших істотних збитків, окрім зруйнованого сховища третьої сторони (втрата курячого м’яса, виробленого підприємствами МХП) та призупиненої діяльності «Українського бекону» (Донецька область).
  • Витрати, пов’язані з війною, становили $25 млн, з яких витрати на підтримку громад – 53%, списання запасів і біологічних активів – 33%, а інші витрати, пов’язані з війною, становили 14%.

Контекст

В агрохолдингу Юрія Косюка сподіваються, що в другому півріччі вони зберуть врожай зернових з 90% земельного банку. Станом на 5 травня в компанії тимчасово окуповані 2000 га в Сумській області з 370 000 га. Компанія розпочала весняну посівну та планує засіяти 340 000 га земельного банку.

Через війну МХП вимушено зупинив роботу мʼясопереробного заводу «Український бекон». Тут вироблялась продукція бренда «Бащинський». Зараз МХП працює над введенням подібних виробничих майданчиків на своїх потужностях або на орендованих приміщеннях інших українських мʼясопереробників.

Через війну рада директорів МХП вирішила не виплачувати фінальні дивіденди. Це допоможе компанії зберегти ліквідність і підтримувати поточну діяльність.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні