Інформація про МХП

Виторг за 9 місяців 2023: 83,9 млрд грн, АПК

МХП
Збиток: 8,4 млрд грн (2022 рік)
8 місце
100 найбільших приватних компаній України 2021

Профайл

Кількість працівників
32 200
Керівник
Юрій Косюк
Власник
Юрій Косюк
Річний приріст виторгу
-3%
Центральний офіс
Київ
Чиста середньомісячна винагорода (2020)
11 836 грн
Керівник HR
Андрій Булах
Показник work-life balance
85%
Кількість працівників, які повернулись із лав ЗСУ
167

20 ефективних агрокомпаній України

МХП, який входить у трійку найефективніших агрокомпаній, має одну з найвищих часток переробки у виторгу серед учасників списку – 95%. За два воєнні роки найбільший виробник та експортер курятини в Україні збільшив річні інвестиції в 1,8 раза, до $263 млн. «Це інвестиції у розвиток кулінарного бізнесу МХП, впровадження сучасних технологій передусім у напрями агро та food, а також розвиток зеленої енергетики», – каже заступник голови правління з агробізнесу МХП Сергій Доброгорський. В агронапрямку за 2023 рік компанія реалізувала 28 інвестпроєктів на $14,5 млн. З початку російського вторгнення холдинг Юрія Косюка збільшив штат на 700 фахівців.

В ухваленій у 2023 році стратегії на п’ять років визначено такі пріоритети: збереження родючості ґрунтів, диджиталізація виробничих процесів, створення продуктів із доданою цінністю, піклування про команду, визнання працівників та підтримка молодих талантів.

Група продовжує трансформацію в кулінарну компанію. У портфелі 15 брендів, що виготовляють готову їжу. Власний ритейл включає 250 магазинів «Мʼясомаркет» і понад 160 фастфуд-точок «Döner Маркет» (обидві працюють за франчайзинговою моделлю). Компанія не розкриває плани на 2024 рік, дотримуючись принципу «спочатку зроби, потім говори».

200 лідерів української економіки 2023

Експортний виторг найбільшого виробника курятини зріс на 52% у першому півріччі 2023 року, до $973 млн. Чистий прибуток МХП сягнув $67 млн у порівнянні зі збитком у $89 млн у січні – червні 2022‐го. Дохід перевищив $1,55 млрд, що на 35% більше за результат попереднього року.

МХП, продажі якого в ЄС залежать від квот на імпорт птиці, намагається посилити позиції на Близькому Сході. У вересні агрохолдинг створив спільне підприємство з компанією DHV у Саудівській Аравії. Партнери планують інвестувати близько $50 млн у фермерські господарства виробничою потужністю 175 млн інкубаційних яєць на рік і комбікормовий завод для птиці.

25 найкращих роботодавців для ветеранів

Микола Гереженко працював підсобним робітником на підприємстві МХП з 2005 року. Після 24 лютого 2022-го він пішов на фронт, дістав у бою поранення, через яке впав у кому. Лікарям вдалося повернути Гереженка до життя. Але ветеран більше не міг виконувати важку фізичну роботу. Для нього створили нове робоче місце – завідувача господарства. Зараз він готується до фізичної реабілітації, яку оплатить компанія.

Для кожного ветерана МХП складають власний план з адаптації, що триває від шести до 18 місяців. Протягом цього часу демобілізований співробітник отримує юридичну підтримку, фізичну та психологічну реабілітацію, допомогу із професійної адаптації та розвитку соціальних звʼязків.

На кожному з етапів – кастомні рішення. Якщо ветеран не захоче одразу проходити процедури повернення, йому дадуть відпочити. Необхідна медична допомога – знайдуть санаторій чи лікарню. Є потреба у новій посаді – створять спеціальне робоче місце та навчальну програму.

50 найбільших експортерів України 2022

Як і до вторгнення, найбільший український виробник курятини отримує від експорту понад 50% свого щорічного доходу. Вже у квітні МХП відновив обсяг експорту продукції до довоєнного рівня, а за дев’ять місяців 2022‑го експортний напрям зріс на 32%, – до $1,1 млрд і становить 59% від загального виторгу. Агрохолдинг відзвітував про збиток $269 млн проти чистого прибутку в $377 млн в січні‑вересні 2021 року. Більшу частину продукції компанія експортує через чотири порти: Констанцу в Румунії, Гданськ у Польщі, Клайпеду в Литві та Копер у Словенії. На європейський ринок МХП постачає курячі напівтуші, які переробляє на власних підприємствах у Нідерландах та Словаччині. МХП домовляється про створення СП у Саудівській Аравії з місцевим лідером ринку виробництва м’яса Tanmiah Food Company. Підприємство розвиватиме птахівницькі господарства, комбікормові підприємства, а також створить інкубаторій потужністю 108 млн яєць на рік. Ціль – ліквідувати виробничий дефіцит курятини. 2022 року акції холдингу на Лондонській біржі подешевшали на 44,2%. На початку лютого 2023‑го МХП залучив кредит у $100 млн від ЄБРР.

50 найкращих роботодавців 2021

У МХП відмовилися від закріплених за працівниками місць ще до пандемії. «За одним столом можуть сидіти айтішник і маркетолог, які навчаються одне в одного нового», – каже головний власник компанії Юрій Косюк.

HR‑машина під керівництвом колишнього керівного партнера Deloitte Андрія Булаха працює безперервно: МХП шукає людей, навіть коли немає вакансій. Улітку агрохолдинг запустив програму «Шукаємо тебе, а не твій досвід». В анкеті відсутні графи про вік і трудовий досвід, а претендентам пропонують самостійно оцінити свої найсильніші компетенції. Проблему нестачі кадрів у регіонах МХП розв’язує за допомогою програми «Рекрут‑мобіль». Кадровики проводять співбесіди із кандидатами на місцях – у невеликих населених пунктах. У підсумку час від отримання заявки до виходу на роботу скоротився майже втричі – до шести днів.

Результативність та спільні цінності – ось вимоги Косюка до працівників. Основні цінності – правда, чесність, відвертість, любов до людей. Запорука успіху в бізнесі, на думку Косюка, – у свободі та щасті співробітників. У МХП можна приходити працювати без прив’язки до певного часу, користуватися спортзалом посеред робочого дня і проводити час у корпоративному барі. «Правильні люди на правильних місцях зроблять усе», – каже Косюк

25 найрозумніших компаній

Рік заснування: 1998

Рік запуску R&D‑відділу: 2019

Штат R&D‑відділу: 10

Інвестиції в R&D: понад 40 млн грн (2020 рік)

Керівники напряму: Олена Косюк, Микола Такзей

Коли основний власник МХП Юрій Косюк оголосив про курс на зближення зі споживачем, у компанії з’явилися два нові відділи: з R&D та інновацій. Обидва відповідають головному критерію для потрапляння у список Forbes – розробляють нові продукти.

R&D‑відділ працює над поліпшенням процесів усередині МХП, а також перепаковує в нові формати основний для компанії продукт – курятину. Нещодавно компанія випустила кулінарні конструктори. Роботи ведуть у R&D‑центрі площею понад 1000 кв. м, який відкрили влітку 2021 року під Києвом. Інвестиції у майданчик перевищили 30 млн грн – окрім виробництва тестових партій, там розташувалися школи кухарів та сенсорна лабораторія для фокус‑груп. Курує напрям Олена Косюк – голова департаменту технології, якості та безпеки харчової продукції МХП.

Окремо у МХП виділили інноваційний підрозділ, керувати яким влітку 2020 року покликали Миколу Такзея із Philip Morris International. Йому дозволені сміливіші експерименти. Команда з 10 осіб вигадує продукти, послуги й бізнес‑моделі, не властиві основному бізнесу МХП. «Готові заморожені страви, бульйони, супи – наша тема», – каже Такзей. У розробці також додаток, який допоможе людям дотримуватися здорового способу життя. «Ми будуємо цілісну екосистему сервісів, продуктів та партнерів компанії», – пояснює він.

За півтора року відділ інновацій випустив 10 пілотних продуктів. Ціна кожного експерименту – близько 1 млн грн. Кулінарна трансформація має підвищити EBITDA компанії з нинішніх $395 млн до $1 млрд, упевнений Косюк.

100 найбільших приватних компаній 2021

На початку року найбільший в Україні виробник курятини змінив назву з «Миронівський хлібопродукт» на МХП. Це частина трансформації компанії з сировинної в кулінарну, яку Юрій Косюк задумав у 2019 році. У 2020‑му птахівництво принесло компанії 68% доходу. Компанія хоче виробляти більше готової їжі та напівфабрикатів.

Улітку 2020‑го МХП відкрив R&D‑центр у Вишневому під Києвом. Проєктом займається дружина засновника Олена Косюк. Тут розробляють продукти ready to cook і ready to eat, створюють упаковки, тестують якість, навчають кухарів. Крім м’яса птиці у нових продуктах використовуватимуть яловичину – сировину забезпечить «Лубним’ясо», за 51% акцій якого МХП заплатив $788 000. Компанія позбувається неперспективних активів: за $2,7 млн продано Снятинську птахофабрику, за $671 000 – Добропільський елеватор.

100 найбільших приватних компаній 2020

Юрій Косюк, 52, підсилює роздрібний напрям «Миронівського хлібопродукту» – найбільшого в Україні виробника курятини. «МХП потихеньку йтиме до кулінарної компанії, яка годує людей», – розповів він LIGA.net у лютому. Влітку 2020 року компанія відкрила гастростудію «Секрети шефа», пілотну сендвічну «ХО перекусити?» і пʼять гастрономів «Мʼясомаркет» у форматі «біля будинку», де крім мʼяса продаються хліб, випічка, молочні продукти, бакалія, овочі та фрукти. У 2020‑му МХП планує запустити 50–75 таких гастрономів, а до кінця 2021 року довести їх кількість до 1000. Передбачається, що «Мʼясомаркети» поглинуть частину з 1750 торгових точок мережі «Наша Ряба» і стануть основним роздрібним бізнесом МХП. На решту магазинів «Ряби», які Косюк розвивав з 2003 року, очікують ребрендинг і переформатування.

У липні МХП запустив ще один напрям бізнесу. Під брендом Kurator компанія продає ресторанам, кафе та готелям спеціально підібраний і упакований асортимент курятини. У найближчих планах будівництво заводу з виробництва бульйонів, які будуть продаватися через автомати. Вартість проєкту – $12–15 млн.

Фінансову подушку для експериментів забезпечують 5,6 млрд грн чистого прибутку, отриманого МХП у 2019 році. Незважаючи на погіршення результатів у першій половині 2020‑го (виручка знизилася на 8%, до $867 млн), Косюк поки що не збирається переглядати плани.

Поруч в рейтингу «100 найбільших приватних компаній України 2021»
ТЕДІС Україна /DR
Виторг 54,8 млрд грн
Прибуток 244 млн грн
Епіцентр К
Виторг 50,4 млрд грн
Прибуток 3,2 млрд грн
Участь в рейтингах
Попередній слайд
Наступний слайд
Статті по темі
Попередній слайд
Наступний слайд
Останні новини по темі
Попередній слайд
Наступний слайд