Категорія
Новини
Дата

Coinbase оцінили у майже $86 млрд у ході дебютного публічного розміщення акцій. Сервіс увійшов до 100 найдорожчих публічних компаній США

Американська криптобіржа Coinbase вийшла на біржу Nasdaq. У перший день торгів її було оцінено у $85,6 млрд, пише CNBC.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Напередодні розміщення Coinbase представила довідкову ціну в розмірі $250 за акцію.
  • Акції на біржі Nasdaq під тікером COIN почали торгуватися близько 20:30 (за київським часом) у середу.
  • З відкриттям торгів ціна склала $381 за акцію при капіталізації у $99,6 млрд, а потім швидко злетіла до $429,54 за акцію. Після цього ціна впала нижче дебюту і досягла мінімуму – близько $310.
  • Акції Coinbase закрилися на позначці $328,28 у перший день дебюту, що дало біржі криптовалют ринкову капіталізацію у $85,8 млрд.
  • Це дає змогу Coinbase увійти до 100 найдорожчих публічних компаній в США, пише Forbes.
  • Компанія провела пряме публічне розміщення акцій (DPO), а не первинне (IPO). Це дало можливість співробітникам і існуючим акціонерам одразу продавати акції за ринковою ціною. Тоді як після IPO співробітники й акціонери не можуть продавати акції протягом 180 днів.
  • Напередодні прямого лістингу Coinbase роздала по 100 акцій компанії кожному зі своїх 1700 співробітників, повідомляє Coindesk.

Контекст

У кінці лютого Coinbase подала заявку до Комісії США з цінних паперів і бірж (SEC) на публічне розміщення акцій. Заснована 2012 року Coinbase дала змогу користувачам купувати, продавати й зберігати криптовалюти. Нині в сервісу 56 млн користувачів, тоді як в кінці 2020-го було 43 млн і 32 млн роком раніше.

За весь час існування Coinbase зібрала понад $500 млн від спонсорів, серед яких Y Combinator і Greylock Partners, Tiger Global Management, Andreessen Horowitz, Ribbit Capital, Union Square Ventures і співзасновник Фредерік Ернест Ерсам III.

Очікується, що перетворення Coinbase на публічну компанію стане проривним моментом для галузі й призведе до зрілості криптовалют як активів.

Зараз провідна криптовалюта в світі біткоїн завойовує популярність і все більше компаній вкладають у неї кошти. Tesla придбала біткоїнів на $1,5 млрд і припустила, що в майбутньому може приймати їх як форму оплати за автомобілі. Також активно купує криптовалюту розробник програмного забезпечення MicroStrategy, який уже володіє 91 006 біткоїнів, що за поточним курсом коштують понад $4,4 млрд. Компанія Square купила біткоїнів на суму $220 млн, перевівши в криптовалюту близько 5% своїх активів.

Важливі цифри

2020 року Coinbase отримала $1,28 млрд доходу, а прибуток склав $322 млн. Тоді як 2019 року компанія отримала $533 млн доходу і чистий збиток у розмірі $30,4 млн. Успішний результат 2020 року повʼязаний із величезним стрибком цін на біткоїни. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні