Категорія
Новини
Дата

Coinbase оцінили у майже $86 млрд у ході дебютного публічного розміщення акцій. Сервіс увійшов до 100 найдорожчих публічних компаній США

1 хв читання

Американська криптобіржа Coinbase вийшла на біржу Nasdaq. У перший день торгів її було оцінено у $85,6 млрд, пише CNBC.

Ключові факти

  • Напередодні розміщення Coinbase представила довідкову ціну в розмірі $250 за акцію.
  • Акції на біржі Nasdaq під тікером COIN почали торгуватися близько 20:30 (за київським часом) у середу.
  • З відкриттям торгів ціна склала $381 за акцію при капіталізації у $99,6 млрд, а потім швидко злетіла до $429,54 за акцію. Після цього ціна впала нижче дебюту і досягла мінімуму – близько $310.
  • Акції Coinbase закрилися на позначці $328,28 у перший день дебюту, що дало біржі криптовалют ринкову капіталізацію у $85,8 млрд.
  • Це дає змогу Coinbase увійти до 100 найдорожчих публічних компаній в США, пише Forbes.
  • Компанія провела пряме публічне розміщення акцій (DPO), а не первинне (IPO). Це дало можливість співробітникам і існуючим акціонерам одразу продавати акції за ринковою ціною. Тоді як після IPO співробітники й акціонери не можуть продавати акції протягом 180 днів.
  • Напередодні прямого лістингу Coinbase роздала по 100 акцій компанії кожному зі своїх 1700 співробітників, повідомляє Coindesk.

Контекст

У кінці лютого Coinbase подала заявку до Комісії США з цінних паперів і бірж (SEC) на публічне розміщення акцій. Заснована 2012 року Coinbase дала змогу користувачам купувати, продавати й зберігати криптовалюти. Нині в сервісу 56 млн користувачів, тоді як в кінці 2020-го було 43 млн і 32 млн роком раніше.

За весь час існування Coinbase зібрала понад $500 млн від спонсорів, серед яких Y Combinator і Greylock Partners, Tiger Global Management, Andreessen Horowitz, Ribbit Capital, Union Square Ventures і співзасновник Фредерік Ернест Ерсам III.

Очікується, що перетворення Coinbase на публічну компанію стане проривним моментом для галузі й призведе до зрілості криптовалют як активів.

Зараз провідна криптовалюта в світі біткоїн завойовує популярність і все більше компаній вкладають у неї кошти. Tesla придбала біткоїнів на $1,5 млрд і припустила, що в майбутньому може приймати їх як форму оплати за автомобілі. Також активно купує криптовалюту розробник програмного забезпечення MicroStrategy, який уже володіє 91 006 біткоїнів, що за поточним курсом коштують понад $4,4 млрд. Компанія Square купила біткоїнів на суму $220 млн, перевівши в криптовалюту близько 5% своїх активів.

Важливі цифри

2020 року Coinbase отримала $1,28 млрд доходу, а прибуток склав $322 млн. Тоді як 2019 року компанія отримала $533 млн доходу і чистий збиток у розмірі $30,4 млн. Успішний результат 2020 року повʼязаний із величезним стрибком цін на біткоїни. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні