Категорія
Новини
Дата

Данія запускає інвестиційний фонд для України на $133 млн

1 хв читання

Данія оголосила про запуск інвестиційного фонду для України на 1 млрд данських крон, що становить близько $133 млн. Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко за підсумками Українського інвестиційного форуму в Копенгагені, який відбувся 26 травня.

Ключові факти

  • Свириденко пояснила, що спеціальний інвестиційний фонд буде фінансувати проєкти із залученням найкращих данських технологій та інноваційних рішень, і буде доступний як для державного, так і для приватного секторів. 
  • В рамках форуму було оголошено про затвердження фінансування для двох пілотних проєктів у сфері сільського господарства та агропереробки. Йдеться про постраждалі компанії південного регіону – «Нібулон», якому дадуть кредит на €25 млн, та «Агрофьюжн» – €15 млн. Також кредити нададуть агрокомпаніям, розташованим біля лінії фронту в Миколаєві, які відновлюватимуть зруйновані виробничі потужності, закуповуючи обладнання у датських експортерів.
  • Датський фонд не лише надаватиме фінансові гарантії, але і безпосередньо здійснюватиме кредитування, повідомив заступник міністра економіки Олександр Грибан. Також датський уряд планує суттєво збільшити ліміти і розширити програму фінансової допомоги для України.

Контекст

15 березня уряд Данії оголосив про створення фонду в 7 млрд крон (понад $1 млрд) для військової, цивільної та бізнес-допомоги Україні.

За даними Мінекономіки, з початку великої війни Данія надала Україні військової підтримки на $1,4 млрд, а загальна гуманітарна допомога, в тому числі макрофінансова досягла $212 млн.

Зокрема країна віддала всі свої самохідні гаубиці CAESAR, її уряд сподівається передати перші одиниці танків Leopard 1 протягом весни 2023 року, а також чекає на рішення партнерів щодо винищувачів.

Також прем’єр-міністр Королівства Данія Метте Фредеріксен після візиту в Україну повідомила, що країна долучилася до «зернової угоди» у рамках Grain From Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні