Категорія
Новини
Дата

Данія запускає інвестиційний фонд для України на $133 млн

Данія оголосила про запуск інвестиційного фонду для України на 1 млрд данських крон, що становить близько $133 млн. Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко за підсумками Українського інвестиційного форуму в Копенгагені, який відбувся 26 травня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Свириденко пояснила, що спеціальний інвестиційний фонд буде фінансувати проєкти із залученням найкращих данських технологій та інноваційних рішень, і буде доступний як для державного, так і для приватного секторів. 
  • В рамках форуму було оголошено про затвердження фінансування для двох пілотних проєктів у сфері сільського господарства та агропереробки. Йдеться про постраждалі компанії південного регіону – «Нібулон», якому дадуть кредит на €25 млн, та «Агрофьюжн» – €15 млн. Також кредити нададуть агрокомпаніям, розташованим біля лінії фронту в Миколаєві, які відновлюватимуть зруйновані виробничі потужності, закуповуючи обладнання у датських експортерів.
  • Датський фонд не лише надаватиме фінансові гарантії, але і безпосередньо здійснюватиме кредитування, повідомив заступник міністра економіки Олександр Грибан. Також датський уряд планує суттєво збільшити ліміти і розширити програму фінансової допомоги для України.

Контекст

15 березня уряд Данії оголосив про створення фонду в 7 млрд крон (понад $1 млрд) для військової, цивільної та бізнес-допомоги Україні.

За даними Мінекономіки, з початку великої війни Данія надала Україні військової підтримки на $1,4 млрд, а загальна гуманітарна допомога, в тому числі макрофінансова досягла $212 млн.

Зокрема країна віддала всі свої самохідні гаубиці CAESAR, її уряд сподівається передати перші одиниці танків Leopard 1 протягом весни 2023 року, а також чекає на рішення партнерів щодо винищувачів.

Також прем’єр-міністр Королівства Данія Метте Фредеріксен після візиту в Україну повідомила, що країна долучилася до «зернової угоди» у рамках Grain From Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні