Як прокачати ChatGPT. П’ять плагінів, які розширюють можливості надпопулярного чат-бота. Добірка Forbes /Shutterstock
Категорія
Інновації
Дата

Як прокачати ChatGPT. П’ять плагінів, які розширюють можливості надпопулярного чат-бота. Добірка Forbes

Shutterstock

Маркетплейс плагінів для ChatGPT – одне із найважливіших нововведень OpenAI. Forbes на п’яти прикладах розповідає, навіщо вони потрібні

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

У січні 2023-го, лише через два місяці після запуску, ChatGPT досяг 100 млн активних місячних користувачів. Відтоді його розробник OpenAI не збавляє обертів – аудиторія вебверсії бота у квітні перевалила на 1,8 млрд сеансів, свідчать дані SimilarWeb. 

Один з бустерів – плагіни для платної версії ChatGPT+, що стали доступними із весни. Це програми-надбудови до продукту, що розширюють його функціонал. Відомий приклад – браузер Google Chrome, у який давно можна додавати сторонні сервіси для перевірки правопису, перекладу, транскрипції відео тощо.

Плагіни для ChatGPT працюють за тим само принципом. На кінець травня на офіційному маркетплейсі чат-бота набралося близько 130 розширень від техногігантів на кшталт Slack і нішевих розробників. Навіщо вони потрібні? Щоб додати можливості ChatGPT до популярних сервісів без додаткового програмування. Forbes обрав п’ять прикладів, як це працює.

Як користуватися плагінами для ChatGPT /Shutterstock

Як користуватися плагінами для ChatGPT

  • Наразі переважна більшість плагінів безкоштовна, але працювати з ними можуть лише користувачі платної версії ChatGPT з доступом до найновішої мовної моделі GPT4. Вартість місячної підписки –  $20.
  • Відкрийте ChatGPT та оберіть у меню налаштувань модель GPT4.
  • Вимкніть параметри за замовчуванням і перейдіть до магазину плагінів.
  • Коли вам покажуть застереження щодо плагінів, натисніть «Добре».
  • Встановіть оберіть необхідні і натисніть кнопку «Встановити».
  • Поверніться у основний інтерфейс ChatGPT, запустіть плагін, яким бажаєте скористатися.

Zapier

Плагін Zapier – спільний продукт OpenAI і однойменної американської компанії з автоматизації бізнес-процесів. Він дозволяє взаємодіяти з понад 5 000 популярних офісних програм прямо в інтерфейсі ChatGPT. Інакше кажучи, плагін інтегрує функції ШІ-бота у Google Таблиці, Gmail, Slack та інші сервіси.

Один з прикладів – Zapier допомагає написати й відправити електронного листа, або ж знайти потрібну переписку у Gmail. Аналогічно плагін можна запрограмувати на пошук повідомлень у численних чатах у Slack або дати йому команду вибрати дані із електронних таблиць і перетворити їх на текстове повідомлення.

Zapier вміє додавати рядки й дані в Google-таблиці, автоматично заповнювати задачі в Trello, шукати інформацію в базі даних Notion, знаходити й оновлювати контакти в CRM тощо. 

Як прокачати ChatGPT. П’ять плагінів, які розширюють можливості надпопулярного чат-бота. Добірка Forbes /Фото 1

Zapier допомагає написати й відправити електронного листа

Як прокачати ChatGPT. П’ять плагінів, які розширюють можливості надпопулярного чат-бота. Добірка Forbes /Фото 2

Zapier допомагає написати й відправити електронного листа

Попередній слайд
Наступний слайд

AskYourPDF

Плагін AskYourPDF допомагає працювати із документами у форматі PDF. Їх можна завантажити просто у ChatGPT та попросити чат-бота знайти відповідь на питання, зробити стислий переказ тексту тощо. Взаємодія дещо схожа на спілкування з людиною, що вже прочитала файл.

Плагін спрощує роботу із юридичними документами, науковими роботами, дослідженнями тощо. Через AskYourPDF можна завантажити фінансовий звіт компанії та швидко знайти дані про прибутки, збитки, борги, проаналізувати їх співвідношення та динаміку.

Водночас OpenAI не радить вносити чутливу бізнес-інформацію в ChatGPT, попереджаючи, що вона може використовуватися для тренування мовної моделі. Прецеденти не забарилися.

У квітні 2023-го розробники програмного забезпечення компанії Samsung злили чатботу конфіденційний код. У відповідь техногігант заборонив усім використовувати ChatGPT на робочих комп’ютерах. Протягом кількох тижнів схожі обмеження запровадили Apple, Amazon, банківський холдинг JPMorgan Chase.

ShowMe 

ShowMe допомагає мовній моделі GPT візуалізувати текстові відповіді. Плагін взаємодіє із зовнішніми API, щоб створювати та редагувати діаграми, блок-схеми, інтелектуальні карти просто у ChatGPT.

Це розширення дозволяє ChatGPT зробити, наприклад, таймлайн Другої світової війни або намалювати схему процесу фотосинтезу. Якщо завантажити у чат-бот опис бізнес-проєкту з орієнтовними дедлайнами, ShowMe перетворить текст на діаграму Ганта з детальним графіком виконання робіт.

Також ShowMe може створювати інфографіки, узагальнювати зміст книжок, робити візуальні гайдлайни на кшталт інструкцій зі збирання меблів у Ikea.

Як прокачати ChatGPT. П’ять плагінів, які розширюють можливості надпопулярного чат-бота. Добірка Forbes /Фото 3

VoxScript

VoxScript підключає ChatGPT до пошуковика Google. Донедавна чатбот використовував лише інформацію, актуальну на осінь 2021 року. OpenAI підключив ChatGPT до інтернету лише у травні 2023-го, інтегрувавши в нього пошуковик Bing від Microsoft. Тепер у преміум-версії з’явилася окрема опція «Browsing» з функцією пошуку, але вона доступна обмеженому колу користувачів.

VoxScript – один із численних попередників «Browsing» від сторонніх розробників. Плагін допомагає шукати фінансові дані з надійних джерел або актуальні новини, обробляти інформацію з відео на YouTube. 

Фішка VoxScript – аналіз та пошук інформації у відео. Плагін може обробити кількагодинний запис корпоративного тренінгу і створити перелік головних тез або список порад. Інший приклад – знайти у фінальній лекції із популярного циклу американського історика Тімоті Снайдера відповідь на питання «Як та чому була русифікована Україна?». Плагін видає результат англійською мовою, але за потреби може перекласти його українською чи будь-якою іншою.

Як прокачати ChatGPT. П’ять плагінів, які розширюють можливості надпопулярного чат-бота. Добірка Forbes /Фото 4

Kayak

Це однойменний плагін від одного з найбільших у світі туристичних метапошуковиків Kayak. Він допомагає прокачати планування подорожей за допомогою ChatGPT – знайти авіаквитки, готель, орендувати автомобіль, прорахувати бюджет поїздки. Замість розрізнених списків Kayak видає концентровану відповідь із переліком варіантів, цінами і посиланнями на бронювання.

Для мандрів Україною сервіс малокорисний – пасажирське авіасполучення зарите із лютого 2022 року, а квитків на потяги й автобуси у Kayak немає. Однак плагін спрощує планування подорожей за кордоном. Наприклад, може в кілька кліків прокласти маршрут із Сучави, популярного прикордонного аеропорту в Румунії, до Риму. Для одного дорослого без дітей, який шукає найдешевший варіант тижневої подорожі, плагін запропонував прямий рейс від лоукостера WizzAir, три варіанти готелів з описом та кількістю зірок.

Як прокачати ChatGPT. П’ять плагінів, які розширюють можливості надпопулярного чат-бота. Добірка Forbes /Фото 5
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні