Категорія
Новини
Дата

ДБР проводить обшуки у ексглави «Нафтогазу» Коболєва. Справа стосується «газу Жеваго» на 2,2 млрд грн

Державне бюро розслідувань проводить обшуки у колишнього керівництва НАК «Нафтогаз України», повідомила пресслужба ДБР. Ексглава «Нафтогазу» Андрій Коболєв повідомив, що справа стосується так званого «газу Жеваго».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Слідчі дії проводяться в межах досудового розслідування кримінального провадження за фактом відчуження 305 млн куб. м природного газу посадовцями «Укртрансгазу», «Нафтогазу» за співучасті з іншими особами. Сума підтверджених збитків, за даними експертів ДБР, становить понад 2,1 млрд грн.
  • Слідство перевіряє інформацію щодо правомірності повернення «Нафтогазом» боргу комерційним структурам, що виник понад 20 років тому.
  • У ДБР заявляють, що керівництво «Нафтогазу» після звернення «Укртрансгазу» погодило документи для укладення мирової угоди з комерційними структурами без належних повноважень і підстав.
  • «Керуючись рішенням керівництва державної компанії, Господарський суд міста Києва затвердив мирову угоду, що дозволило наприкінці 2020 року вивести з власності держави 305 млн куб. м природного газу», – сказано в повідомленні.
  • Слідство заявляє, що керівник «Нафтогазу» підписав рішення акціонера АТ «Укртрансгаз» щодо мирових угод без погодження наглядової ради «Нафтогазу».
  • Обшуки проходять у колишнього керівництва НАК, в офісі АТ «Укртрансгаз» та в керівників приватних підприємств, повідомили в ДБР.
  • Андрій Коболєв повідомив, що підставою для обшуків стала кримінальна справа за фактом «мирного врегулювання проблеми так званого «газу Жеваго».
  • В процесі врегулювання проблеми, яка виникла понад 20 років тому, команди Нафтогазу та Укртрасгазу «запобігли незаконному списанню грошових коштів на суму близько 2 млрд грн» (в тому числі повернули більше 200 млн грн вже списаних коштів), сказав ексглава «Нафтогазу». За словами Коболєва, це значно перевищувало ринкову вартість самого спірного газу в період врегулювання.

Контекст

Суперечки щодо цього газу велися ще з 1999 року, пише ЕП. Тоді ЗАТ «Укренергозбут» передало «Укртрансгазу» 418 млн куб м газу. Остання повинна була поставити його споживачам, яких вкаже «Укренергозбут». Проте з цього обсягу була поставлена лише частина газу, а у газотранспортній системі залишилося 305 млн куб м палива. Саме за них сторони судилися 20 років.

У 2019 році у конфлікті з’явилася третя сторона – пов’язана з Костянтином Жеваго ТОВ «ФК «Фін-інвест», яке викупило право на отримання 305 млн куб м газу. Згодом суд постановив стягнути з УТГ еквівалент цього газу – 2,3 млрд грн. Тоді в «Укртрансгазі» дії «Укренергозбуту» та «Фін-інвесту» назвали «такими, що можуть мати ознаки шахрайства».

В середині 2020 року права вимоги від «Укренергозбут» перейшли до іншої фірми – ТОВ «Профі-Газ», пов’язаної з київським бізнесменом Ігорем Вороновим. Вже наприкінці року у «Нафтогазі» вирішили укласти мирову угоду з цими фірмами. Газ вартістю 2,2 млрд грн отримала компанія «Профі-Газ».

Наприкінці 2021 року Верховний суд підтвердив рішення щодо визнання недійсним договору 2018 року з купівлі-продажу акцій компанії «Укренергозбут» компанії «Профі-Газ». Натомість «Укртрансгаз» вимагає у «Нафтогазу» відшкодувати йому завдану шкоду шляхом повернення 305 млн кубометрів природного газу, який передали ТОВ «Профі газ».

Доповнено. Компанія «Укренергозбут», на користь якої намагалися передати газ, була шахрайським чином украдена у пана Жеваго і незаконним рейдерським чином за допомогою «чорних» реєстраторів переоформлена на нібито нового власника, заявляють юристи Жеваго.

«Нафтогаз» намагався через «Укренергозбут» передати газ або грошовий еквівалент його вартості на компанію «Фін-інвест», яка без допомоги попереднього керівництва НАК не змогла б провернути цю шахрайську схему», — сказано у коментарі.

Юристи також наголосили, «законні акціонери ПрАТ «Укренергозбут» повернули контроль над компанією» і відповідно до законодавства України вимагатимуть повернення газу, який є у власності «Укренергозбуту».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні