Категорія
Новини
Дата

Антимонопольний комітет розслідує продаж дешевого газу Фірташу. «Нафтогаз» киває на попереднє керівництво держкомпанії

Антимонопольний комітет розглядає справу про зловживання «Нафтогазом» монопольним становищем на ринку оптової торгівлі газом. Йдеться про угоду, підписану з компанією Дмитра Фірташа. «Нафтогаз» заявив, що угоду зупинив і не допустив втрат на 110 млрд грн

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Угоду між ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» і ТОВ «ЙЕ Енергія», яка контролюється Дмитром Фірташем, було укладено в березні 2021 року. На той час главою «Нафтогазу» був Андрій Коболєв, а підписантом документів виступив директор дивізіону «Трейдинг» Віллем Коппульс, нагадали в «Нафтогазі».
  • Контракт дійсно надавав компанії «ЙЕ Енергія» можливість купувати газ у «Нафтогазу» дешевше, ніж це могли робити інші постачальники газу населенню, сказано в повідомленні «Нафтогазу». Він також давав можливість весь газ, придбаний за ціною 7,4 грн за куб. м, перепродавати не населенню, а комерційним компаніям.
  • Контракт із «ЙЕ Енергією» також створював невиправдані кредитні ризики для «Нафтогазу», оскільки він передбачав оплату по факту за проданий газ в період до жовтня 2021 року, заявляють в держкомпанії.
  • «Нафтогаз» із жовтня 2021 року зупинив дію угоди з ТОВ «ЙЕ Енергія». Борги компанії «ЙЕ Енергія» перед «Нафтогазом» за цими угодами не погашені. «Нафтогаз» упередив втрати для державної компанії та, відповідно, отримання надприбутків «ЙЕ Енергією» на суму понад 110 млрд грн, сказано в заяві держкомпанії.

Контекст

Компанія Фірташа в 2021 році законтрактувала другий найбільший на ринку обсяг газу для побутових споживачів, 2,2 млрд кубів після ТОВ «ГПК Нафтогаз» (6 млрд кубів), писала ЕП у липні минулого року.

На заміну контрактів, укладених «Нафтогазом» у березні–квітні 2021 року, нове керівництво «Нафтогазу» запровадило так звану балансуючу групу. Понад 50 приватних компаній отримали можливість придбати газ за єдиною ціною – 7,4 грн за куб. м. ЕП заявляла, що за новою системою облгази Фірташа, ймовірно, використовують «пільговий» газ, призначений для населення, для постачання на азотні підприємства бізнесмена.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні