Категорія
Новини
Дата

Держава відшкодовує до 12 млрд грн ПДВ на місяць, проблема з заборгованістю вирішена – Гетманцев 

Проблема з затримкою повернення ПДВ експортерам вирішена, заборгованість перед бізнесом – 100-200 млн грн. Про це сказав голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в інтервʼю Forbes

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Гетманцев вважає питання заборгованості повністю вирішеним. «У нас немає заборгованості з відшкодування ПДВ. Ми відшкодовуємо 10-12 млрд грн на місяць, тобто фактично вийшли на мирні показники», – зазначив він. 
  • Наразі, за його словами, прострочка щодо казначейства близько 100-200 млн грн. «Це взагалі не ті цифри, які треба обговорювати. Тобто відшкодування зараз відбувається вчасно та ритмічно», – наголосив Гетманцев.

Контекст

Бюджетне відшкодування ПДВ – це компенсація державою суми ПДВ, який був сплачений у вартості придбаних товарів, робіт, послуг. На нього мають право всі платники ПДВ, як юрособи, так і фізособи, якщо у декларації сума податкового кредиту перевищила податкове зобов’язання (так званий «мінус»).

За даними Опендатабот, у 2022 році податкова відшкодувала лише 69% від затребуваного відшкодування ПДВ, у 2021-му цей показник становив 91%.

Минулого року запроваджено низку змін, які мають спростити роботу з ПДВ: підприємцям зменшили штрафи за невчасну реєстрацію податкових накладних чи розрахунків коригування до них; подовжили терміни реєстрації податкових накладних до пʼяти днів; Верховна Рада проголосувала за скорочення термінів перевірки щодо відшкодування ПДВ удвічі – до 30 днів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні