Категорія
Новини
Дата

Для відбудови України потрібно додатково залучити 4,5 млн людей – Мінекономіки

1 хв читання

Через війну та викликану нею вимушену міграцію за кордон, відбудова України потребуватиме залучення принаймні 4,5 млн людей. Уряд планує вирішувати проблему заохоченням українців до повернення додому. Про це в інтерв’ю Forbes повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Ключові факти

  • Йдеться не лише про відбудову, а й про перебудову української економіки, уточнила Свириденко. «Якщо нам вдасться залучити таку кількість людей, можемо суттєво пришвидшити темпи відновлення», – сказала вона.
  • Кабмін наразі не розглядає варіантів із залученням робочої сили з інших країн та віддає перевагу проєктам, які мотивуватимуть українців повертатися, уточнила Свириденко.
  • «Опитування кажуть, що більшість людей хоче повернутися. Для цього потрібно три умови: безпека, житло і робота», – пояснила міністерка.
  • Уряд працює над проєктами гуманітарного розмінування (мета – за 10 років повернути у використання 80% потенційно забруднених територій), програмою створення чи розвитку бізнесу єРобота, перекваліфікацією (ваучери на навчання на 188 млн грн отримали понад 16 000 українців), іпотечним кредитуванням «єОселя», перелічила Свириденко.

Контекст

Близько 6 млн українців досі перебувають за кордоном через російське вторгнення. Залишитись там назовсім можуть від 1,3 млн до 3,3 млн залежно від оптимістичного чи песимістичного сценарію. Про це йдеться в дослідженні Центру економічної стратегії (ЦЕС), яке ґрунтується на даних двох хвиль соціологічних опитувань, проведених дослідницькою агенцією Info Sapiens у листопаді–грудні 2022-го та квітні–травні 2023 року.

Неповернення українців суттєво впливатиме на українську економіку, яка може втрачати від 2,7% до 6,9% ВВП щорічно, зазначають автори звіту. Більшість вимушених переселенців знайшли місце у Польщі та Німеччині. Поїхали з України здебільшого жінки у віці 35–49 років та діти. 

Хто ці люди та чи планують вони повертатись, читайте в тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні