Великі плани, шалений попит та слабкий результат. Проєкт «єОселя» отримав 50 млрд грн на програму іпотеки, але в реальності у нього немає грошей. У чому проблеми /колаж Олександра Карасьова
Категорія
Гроші
Дата

Великі плани, шалений попит та слабкий результат. Проєкт «єОселя» отримав 50 млрд грн на програму іпотеки, але в реальності у нього немає грошей. У чому проблеми

колаж Олександра Карасьова

Вже майже 46 000 українців подали заявку на іпотеку в межах держпрограми «єОселя», але кредит на власне житло отримали лише 4%. На задоволення всього попиту в держкомпанії «Укрфінжитло» не вистачає грошей. Як держава намагається активізувати ринок нерухомості та які проблеми ще треба вирішити? 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

У жовтні 2022 року для активізації ринку нерухомості держава запустила програму «єОселя» – пільгові іпотечні кредити під 3% для військових, правоохоронців, медиків та освітян. За даними сервісу ЛУН, минулоріч продажі на первинному ринку зменшились у 8–12 разів у порівнянні з 2021-м. 

За девʼять місяців існування програми, якою займається держкомпанія «Укрфінжитло», поки що не вдалося вплинути на ситуацію: попри десятки тисяч заявок, станом на початок липня через «єОселя» було видано менш ніж 2000 іпотечних кредитів. Це трохи більше ніж 10% від плану – упродовж 2023-го держава розраховувала видати 12 000–15 000 пільгових іпотечних кредитів, заявляла в грудні 2022-го міністерка економіки Юлія Свириденко.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні