Категорія
Новини
Дата

АМКУ назвав умови для ірландської CRH щодо придбання двох цементних заводів в Україні за €100 млн

1 хв читання

Щоб завершити угоду з придбання українських цементних заводів в італійської Buzzi, ірландська група CRH повинна впродовж девʼяти місяців передати 25-28% акцій придбаної компанії «Дікергофф Цемент Україна» незалежному інвестору. Відповідне рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ) опубліковане на сайті відомства 25 липня.

АМКУ розглядав заяву CRH на концентрацію з вересня 2023 року. Ця угода може стати другою за розміром з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Щоб завершити угоду CRH має протягом дев’яти місяців передати 25-28% акцій ПрАТ «Дікергофф цемент Україна» незалежному інвестору. Очікується, що ним стане Європейський банк реконструкції та розвитку, оскільки в грудні 2023 року CRH підписала мандатний лист з ЄБРР про спільну готовність інвестувати в українські заводи «Дікергофф Цемент Україна».
  • Також серед вимог АМКУ до CRH: забезпечити незалежний контроль над заводами, зберегти їхні виробничі потужності, а також гарантувати рівні умови та ринкові ціни для споживачів цементу. 
  • Крім того, ірландська група буде зобов’язана регулярно звітувати АМКУ про обсяги виробництва продукції та постачання її на ринок України.
  • До 1 серпня АМКУ очікує на пропозиції від учасників ринку цементу щодо запропонованих CRH умов.

Контекст

Через дочірню «Дікергофф Цемент Україна» Buzzi володіє в Україні заводами «Волинь-цемент» і «Південьцемент», розташовані на Рівненщині та Миколаївщині. У червні 2023 року італійський виробник цементу оголосив про намір продати свої українські активи CRH за €100 млн.

У разі дозволу АМКУ на концентрацію частка CRH на українському ринку цементу може зрости до 46%, вказували Forbes учасники ринку восени 2023-го

CRH — міжнародна група компаній з головним офісом в Ірландії, виробник будівельних рішень та матеріалів. В Україні бізнес групи CRH представлений брендом – Cemark. Ірландській групі належить три заводи: в Камʼянці-Подільському, Одесі та Миколаєві. 

З початку повномасштабного вторгнення CRH вклала в Україну близько $80 млн, розповідав в ексклюзивному інтерв’ю Forbes керівник компанії у Центрально-Східній Європі Гійом Кавальє в травні 2024-го. Зокрема, група відкрила в Україні логістичний термінал у Київській області за $34 млн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд