Категорія
Новини
Дата

Дві російські ракети впали на території Польщі. Загинуло дві людини — МЗС країни

Під час найбільш масованого ракетного обістрілу України 15 листопада, російські ракети потрапили на територію Польщі, яка є членом НАТО. У результаті загинуло двоє людей. Про це пише Associated Press з посиланням на неназваного офіційного представника розвідки США. Пізніше цю інформацію підтвердило МЗС Польщі

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Під час обстрілу України, ракети потрапили на територію Польщі, яка є членом НАТО. Дві людини загинули. Про це пише Associated Press з посиланням на неназваного офіційного представник розвідки США.
  • Падіння російських ракет на територію НАТО в Польщі підтвердив у Twitter міністр оброни Латвії Артіс Пабрікс у Twitter. Він вислов співчуття «польским братам по зброї».
  • Премʼєр міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет ради міністрів з питань національної безпеки і оборони в Бюро національної безпеки. Речник польського уряду повідомив, що лідери зустрічаються щодо «кризової ситуації». Він попросив не розповсюджувати неперевіренної інформації до завершення засідання.
  • Опівночі у Польщі вперше офіційно підтвердили, що на території країни впала ракета російського виробництва. «15 листопада 2022 року протягом багатьох годин відбувався черговий масований обстріл збройними силами РФ всієї території України та її критичної інфраструктури. О 15:40 в районі села Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва, внаслідок чого загинуло двоє громадян Республіки Польща», — йдеться в повідомленні польського МЗС, пише Onet.pl.
  • У звʼязку з цією ситуацією міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау викликав посла Росії до МЗС з вимогою негайно надати детальні пояснення.

Контекст

Раніше польске Radio ZET неофіційно повідомило про два вибухи в селищі Пшеводов (Переводів) у Люблінському воєводстві. Населенний пункт знаходиться у восьми кілометрах від україно-польского кордону. Внаслідок вибухів, що сталися близько 16:40 за київським часом, загинуло двоє людей, пише Gazeta Wyborcza.

«Нам відомо про повідомлення у пресі, що нібито дві російські ракети вдарили по місцевості на території Польщі неподалік кордону з Україною. Я можу сказати вам, що наразі ми не маємо жодної інформації, щоб підтвердити ці повідомлення, і ми вивчаємо це далі», — повідомив речник Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер.

«Ми бачили повідомлення з Польщі і працюємо із польским урядом, щоб зібрати більше інформації. Ми не можемо підтвердити ні повідомлення, ні будь-які деталі на цей момент. Ми визначимо, що сталося, і якими будуть доцільні наступні кроки», — заявила речниця Ради національної безпеки США Адрієн Уотсон.

Франція в рамках НАТО, консультуючись з британськими, американськими та польскими союзниками, працює над тим, що визначити деталі щодо вибухів у Польщі у вівторок, поблизу українського кордону. Про це повідомляє французький телеканал BFMTV з посиланням на офіційні джерела.

«Ми вважаємо ракетний удар підтвердженим, тому що під час робочої зустрічі Вишеградської четвірки командувач польскої армії покинув засідання, щоб вирішувати ситуацію у Польщі. — цитує міністра оборони Чехії Яна Чернохова видання Denikn.cz. — Я вважаю це ескалацією ситуації, навіть якщо це помилка, провокація або свідоме рішення. Особливо у звʼязку з тим, що сталось сьогодні у Києві».

Польща є членом НАТО з 1999 року. Принцип колективної оборони НАТО лежить в основі установчого договору і закріплений у п’ятій статті. П’ята стаття передбачає, що напад на одного члена Альянсу вважається нападом на всіх членів Альянсу.

З 14:21 по 18:20 в Україні тривала повітряна тривога через найбільш масований ракетний обстріл. Ворог випустив по території України понад 90 ракет, пошкоджено 15 обʼєктів енергетичної інфраструктури, повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

новина доповнюється

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні