Категорія
Новини
Дата

Росія за кілька годин випустила по Україні ракет на $700–900 млн. Більшість збили

15 листопада Росія випустила понад 90 ракет по території України. Це один із наймасованіших обстрілів з початку повномасштабної війни.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Росіяни запускали по Україні ракети Х-101 та Х-555 з літаків стратегічної авіації Ту- 95 і Ту-160. Основну масу ракет було випущено з бомбардувальників з району Каспію та Ростовської області, повідомив спікер Повітряних сил Юрій Ігнат. Решта ракет – «Калібр», які запускали з акваторії Чорного моря. Загалом тривога на території України тривала понад чотири години.
  • Чіткого розподілу за кількістю і типами у Повітряних силах не повідомили. За розрахунками Forbes, вартість ракет, випущених під час атаки 15 жовтня, – $700–900 млн. Для розрахунку вартості Forbes використовував такі оцінки: вартість ракети Х-101 – $13 млн, «Калібр» – $6,5 млн, Х-555 – $4 млн.
  • Попередній масований ракетний обстріл усієї території України росіяни влаштували 10 жовтня. Тоді війська РФ випустили 84 крилаті ракети та 24 безпілотники. Їхня середня загальна вартість, за підрахунками Forbes, – $400–700 млн.
  • До цього один з останніх масованих обстрілів по великій кількості міст України росіяни здійснили в останні вихідні червня. Загалом за 25–26 червня з боку Росії та Білорусі було випущено від 60 до 80 далекобійних ракет загальною вартістю від $150 млн до $220 млн, підрахував тоді Forbes. Вартість випущених тоді лише по Києву ракет становила $50–60 млн.
  • За перші два місяці війни росіяни випустили по Україні понад 1300 ракет, які, за підрахунками Forbes, коштували $7,5 млрд.

Контекст

Обстріл України 15 листопада – наймасованіший обстріл енергосистеми країни з початку війни. Ця атака може мати вплив не тільки на енергосистему України, а й на енергосистеми деяких наших сусідів, заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Влучання відбуваються по всій українській енергосистемі – як по обʼєктах генерації, так і по системі передачі електроенергії. У країні запроваджено аварійні відключення.

За словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, 15 листопада Росія випустила по Україні понад 90 ракет, 70 ракет зибили ППО України. Але є пошкодження 15 обʼєктів енергетичної інфраструктури.

З 10 жовтня окупанти завдали близько 300 ударів по енергосистемі України, розповідав наприкінці жовтня Галущенко. Завдано збитків на мільярди доларів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні