Категорія
Новини
Дата

ЄБА радить бізнесу збирати якісні докази для підтвердження збитків, спричинених Росією

Українські підприємці поки не мають конкретного механізму компенсації збитків спричинених російською агресією. За словами виконавчої директорки Європейської бізнес асоціації Ганни Деревʼянко, наразі бізнесу варто зосередитися на зборі максимально якісних доказів. Про це вона сказала на конференції Forbes «Будуємо разом» (долучитися до конференції, яка проходить 8 липня з 10.00 до 17.00, можна за посиланням https://cutt.ly/uLou7tN).

Ключові факти

  • «Поки видно два джерела компенсації збитків бізнесу: держбюджет, для якого зараз більш приорітетним є підтримка Збройних сил та заморожені у світі активи РФ. Однак у цьому сенсі велике питання, як підступитися до них юридично. Навіть у столицях G7 поки немає чіткого політичного розуміння, хто повинен заплатити за руйнування в Україні», – сказала Деревʼянко.
  • За її словами, підприємцям варто зібрати максимальну кількість доказів. Для цього потрібно мати документи про право власності на зруйнований обʼєкт (якщо вони втрачені – відновити їх) та залучити якомога більше офіційних підтверджень понесених збитків від держорганів.
  • Зокрема, необхідно для початку запросити Нацполіцію, яка могла б зафіксувати акт злочину. Також можна залучити інші державні структури, включно з місцевими органами влади. Також у якості доказів можна використовувати свідчення зі ЗМІ та соціальних мереж.
  • «Звісно, можна звертатися у різноманітні суди, але, на жаль, наразі механізму реальної компенсації не існує» – зазначила Деревʼянко.

Контекст

На початку березня в Україні запрацював спеціально створений ресурс «Росія заплатить». На сайті https://damaged.in.ua/ кожен зможе надати інформацію про шкоду, завдану в результаті війни проти України. У подальшому ця інформація буде використана урядом як докази в міжнародних судах для відшкодування Росією завданих збитків.  

Подати інформацію щодо пошкоджень також можна за допомогою чат-боту https://t.me/Damage_in_ua_bot. Кожному, хто надаватиме інформацію про руйнування, буде забезпечена конфіденційність даних. Вся надана інформація про втрати буде в подальшому перевірятися та верифікуватися командою аналітиків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні