Категорія
Новини
Дата

Відбудова України може коштувати $1,1 трлн – голова Європейського інвестбанку

Україні може знадобитися до €1 трлн ($1,1 трлн) сторонньої допомоги, щоб відшкодувати збитки, завдані вторгненням Росії. Таку оцінку дає очільник Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Вернер Хоєр, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Я назвав трильйон, тому що побачив у публічному просторі цифри, які вважаю абсолютно нереальними, коли дивлюся на рівень руйнувань в Україні», – сказав Хоєр. Європа «мусить зіграти найбільшу роль», сказав він на брифінгу у Франкфурті. 
  • Точна цифра зʼявиться, коли лідери ЄС зустрінуться 23–24 червня в Брюсселі, щоб обговорити план реконструкції України та її заявку на членство в блоці.
  • Хоєр також сказав, що ЄІБ прагне перерозподілити зобовʼязання на суму від €1–1,5 млрд для відновлення України. За його словами, банк може отримати такий дозвіл вже цього тижня.

Контекст

За останніми обрахунками проєкту «Росія заплатить», загальна сума прямих збитків інфраструктури становить $103,9 млрд (станом на 8 червня). Загальні втрати економіки України через війну, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі втрати (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), коливаються від $564 млрд до $600 млрд.

Європейський Союз планує спільний випуск боргових зобовʼязань, а також використати заарештовані в рамках санкцій активи російських олігархів для відновлення зруйнованої війною України. Ініціатива ЄС передбачає створення структури під назвою RebuildUkraine, куди направлятимуть всі ресурси на відновлення України.

Олігархи та установи з Росії втратили доступ до розкішних яхт, вертольотів, картин, нерухомості та інших активів більш як на €12,5 млрд через санкції Європейського Союзу, повідомив офіційний представник Єврокомісії з питань юстиції Крістіан Віганд. Сума заморожених активів російських олігархів майже подвоїлася – з €6,7 млрд у квітні до понад €12,5 млрд, зазначив Віганд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні