Категорія
Новини
Дата

ЄБРР планує інвестувати в Україну в 2023 році щонайменше €1,7 млрд

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) інвестував в Україну €1,7 млрд у 2022 році і виконує свої зобов’язання інвестувати €3 млрд до кінця 2023 року. Про це йдеться у пресрелізі фінансової організації. Банк не скоротить обсяг інвестицій порівняно з минулим роком, сказав керуючий директор банку в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне, пише «Інтерфакс-Україна».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ЄБРР інвестував в Україну €1,7 млрд у 2022 році та мобілізував ще €200 млн через партнерські банки. Це становить понад 10% від загального обсягу діяльності банку, йдеться у пресрелізі фінустанови.
  • «Таким чином, ЄБРР виконує свої зобов’язання інвестувати в Україну €3 млрд до кінця 2023 року, користуючись винятковою підтримкою акціонерів і донорів, які беруть на себе частину ризику, пов’язаного з відповідними інвестиціями банку», – зазначили в ЄБРР.
  • Банк також мобілізував у 2022 році €1,4 млрд донорських коштів, зокрема у формі нефінансованих гарантій, що використовуються для підтримки України та інших країн, які вже зазнали і зазнаватимуть найбільшого впливу війни у 2022–2023 роках. ЄБРР узяв на себе 60% ризику, пов’язаного з інвестиціями в Україну у 2022 році.
  • «Ми хочемо зберегти ту саму кількість активностей, якщо не більше, що й у 2022 році, але очевидно, що ми маємо залишатися екстремально гнучкими щодо напрямів інвестування», – сказав Патроне під час конференції ЄБРР у середу.
  • Фокус ЄБРР загалом такий самий, як і минулого року: продовольча безпека, інфраструктура та стійкість приватного сектору, зазначив він. «Проте структура цих сфер може змінюватися залежно від ситуації», – уточнив він.
  • У 2023 році ЄБРР, можливо, сфокусується більше на логістичному транспорті та муніципальній інфраструктурі, додав Патроне.

Контекст

У 2022 році пріоритетом для ЄБРР було надання екстреної ліквідності для забезпечення безперебійного енергопостачання, опалення, руху поїздів, життя громад та функціонування бізнесу. Зараз на перший план виходить надання фінансування на невідкладні ремонтні роботи і відновлення інфраструктури, пошкодженої внаслідок російських обстрілів, заявили в банку.

ЄБРР вкладає капітал переважно у приватні підприємства, діючи, зазвичай, разом зі своїми комерційними партнерами. Він надає кошти проєктного фінансування фінансовому та реальному секторам економіки, новим та вже діючим підприємствам.

Акціонерами ЄБРР є 72 країни, ЄС та Європейський інвестиційний банк.

На зустрічі в «Українському домі» у Давосі президент ЄІБ Вернер Хоєр заявив, що для збільшення підтримки України потрібні фінансові гарантії від країн ЄС. Міжнародним фінансовим організаціям варто говорити саме про такі гарантії для поділу повʼязаних із війною ризиків, а не про вливання капіталу, вважає Хоєр.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні