Категорія
Новини
Дата

ЄІБ потребує гарантій від країн ЄС для збільшення фінансової підтримки України – президент банку

Європейському інвестиційному банку (ЄІБ) для збільшення підтримки України потрібні фінансові гарантії. Про це заявив президент ЄІБ Вернер Хоєр в «Українському домі» у Давосі, організаторами якого виступили Фонд Віктора Пінчука, Western NIS Enterprise Fund та Horizon Capital, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Нам потрібен не капітал… Нам необхідні гарантії. І в цьому питанні ви можете допомогти, тому що тиск на політиків забезпечує банку змогу продовжувати свою роботу в Україні», – заявив він. 
  • За словами Хоєра, завдяки фінансуванню банку в Україні, наприклад, відбувається відновлення мостів, зруйнованих російськими військами, тому що ці мости потрібні для збереження економіки.
  • «Міст може бути знову зруйнований за кілька місяців, і політики в ЄС не повинні цього боятися, якщо тягар цієї потенційної втрати розподіляється порівну», – зазначив банкір.
  • Міжнародним фінансовим організаціям варто говорити саме про такі гарантії для поділу повʼязаних із війною ризиків, а не про вливання капіталу, вважає Хоєр.
  • Він зазначив, що ЄІБ із рейтингом «AAA» щорічно залучає до €100 млрд на ринках капіталу для фінансування проєктів, тому банку необхідно економити та гарантувати, що це хороші проєкти. «Ось чому ми також пропонуємо Україні консультаційні послуги та технічну підтримку», – додав банкір.

Контекст

Влітку ЄІБ на Конференції з відновлення України в швейцарському Лугано запропонував створити новий інструмент – трастовий фонд ЄС–Україна Gateway (GTF). Йдеться про додатковий інструмент для відновлення критичної інфраструктури в Україні. «За допомогою трастового фонду ЄІБ сподівається надати допомогу в тих напрямках, де це найнеобхідніше», – сказала віцепрезидентка банку Тереза Червінська.

За її словами, вже розроблено механізм, як має функціонувати цей фонд. «Вважаємо, що він відіграватиме важливу роль… для залучення фінансування, зокрема приватного», – зазначила вона.

Раніше ЄІБ пропонував використовувати структуру фінансування, аналогічну тій, яку використовували під час кризи з коронавірусом. Початковий внесок розміром €20 млрд надійде від країн-членів ЄС, також буде бюджет у вигляді кредитів, ґрантів і гарантій. 

За оцінками ЄІБ, ці початкові інвестиції дадуть змогу реалізувати найнеобхідніші інфраструктурні проєкти (зокрема, мости, водопостачання та водовідведення, електроенергетику) на суму до €100 млрд і покриють приблизно половину невідкладних потреб України. ЄІБ контролюватиме ці інвестиції з іншими банками розвитку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні