Категорія
Новини
Дата

Експорт Україною ІТ-послуг уперше перевищив $5 млрд  

2020 році експорт Україною ІТ-послуг уперше перевищив $5 млрд на рік, обігнавши транспортні послуги та експорт мінеральних продуктів. Про це повідомляє Офіс ефективного регулювання (BRDO) з посиланням на дані НБУ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Загальний експорт України 2020 року скоротився на 4,6%. Скорочення торкнулося як експорту товарів, так і послуг.  
  • Експорт ІТ-індустрії зріс на $853 млн, або на понад 20% за рік, – до $5,026 млрд. 
  • Частка комп’ютерних послуг у загальному експорті досягла 8,3%. 
  • Попри пандемію ІТ-індустрія показала позитивні результати для економіки України. Водночас зазначається, що можливість подальшого нарощування Україною експорту ІТ-послуг залежатиме від зростання кількості фахівців на ринку праці.
  • За даними дослідження BRDO, до 2024 року кількість айтішників в Україні зросте на 23%. Але цього мало, щоб задовольнити попит, який зростає.
  • Цього року диплом бакалавра отримають понад 20 000 осіб у сфері IT, що на 23% більше, ніж 2020-го.

Контекст

2020 року українська влада спростила умови працевлаштування для ІТ-фахівців із Білорусі. Зокрема, запустили інформаційний портал для підтримки айтішників, які планують релокацію з Білорусі. У середині серпня 2020-го уряд визначив квоти імміграції на 2020 рік, у межах якої українські ІТ-компанії могли працевлаштувати додатково 5000 висококваліфікованих ІТ-спеціалістів на майже постійній основі. Залучені в межах квоти працівники отримують посвідку на постійне проживання.

Також у зв'язку з високою зацікавленістю білорусів до імміграційних квот уряд лібералізував кваліфікаційні вимоги до ІТ-спеціалістів для отримання квот на імміграцію. Зокрема, знижено мінімальний досвід роботи до трьох років, а мінімальний дохід фахівця за попередній рік має становити від $24 000.

Важливі цифри

За даними DOU, станом на 2019 рік в українській ІТ-індустрії працювало понад 190 000 фахівців. 

Основна частка світового ІТ-ринку припадає на США (36,8%), за ними Китай (11,3%) і Велика Британія (5,8%). Як зазначено у довіднику агентства Top Lead, за обсягом ринку Україна змагається з Румунією й Польщею. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні