Категорія
Новини
Дата

Ембарго на імпорт російського золота коштуватиме Росії $19 млрд на рік — Блінкен

Заборона на імпорт російського золота позбавить Росію прибутку в $19 млрд на рік. Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен в інтерв’ю CNN.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Це — другий за прибутковістю експорт Росії після енергоносіїв – близько $19 млрд на рік», — сказав держсекретар США.
  • За його словами, більшість цих обсягів припадає на країни G7.
  • Держсекретар зазначив, що запроваджені безпрецедентні санкції та експортний контроль також мають великий вплив на Росію. «Попри те, що вона отримує доходи від нафти за вищими цінами, вона не може витрачати їх через експортний контроль. Не може придбати те, що їй потрібно, щоб модернізувати свій оборонний сектор, модернізувати його технології, модернізувати свою енергетичну розвідку, а це означає, що з часом кожна із цих сфер занепадатиме», — сказав очільник Держдепартаменту.
  • Він підкреслив, що за прогнозами, російська економіка має скоротитися на 8-15% наступного року. При цьому рубль утримується штучно великими витратами, що також виснажує економіку. Крім того, Росію вже залишили тисячі компаній, і рівень життя росіян падає, сказав Блінкен.

Контекст

Країни «Великої сімки» в рамках нових санкцій проти Росії заборонять імпорт золота з РФ, йдеться в комюніке британського уряду та заяві президента США Джо Байдена. Це частина нових обмежень проти Росії за напад на Україну, які мають бути оголошені на саміті G7, який розпочався в Баварії і триватиме три дні. «Ці заходи напряму вдарять по російських олігархах і «у серце» воєнної машини Путіна», — заявив премʼєр Британії Борис Джонсон.

Офіційну заяву про ембарго лідери G7 зроблять у вівторок, 28 червня, зазначає агенція Reuters. За словами неназваного американського чиновника, якого цитує Reuters, золото є ключовим експортом та джерелом доходів для РФ «з точки зору їхньої здатності здійснювати операції зі світовою фінансовою системою».

Щорічно Росія виробляє близько 10% усього світового золота, яке є важливим активом для Центробанку РФ. Після окупації Криму у 2014 році золоті запаси країни зросли втричі. Раніше Держдума РФ ухвалила законопроєкт, який дозволяє визнавати держтаємницею відомості про розміри золотого запасу та державних валютних резервів Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні