Категорія
Новини
Дата

ЄС може накласти штраф на Amazon у $425 млн. Це буде найбільшим покаранням за порушення вимог щодо захисту даних

Регулятор із захисту конфіденційних даних Європейського Союзу (European Union privacy regulator) запропонував накласти штраф у розмірі понад $425 млн на компанію Amazon. Штраф може стати найбільшим за розміром для санкцій за порушення європейського регламенту щодо захисту конфіденційних даних, пише The Wall Street Journal.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Проєкт рішення щодо штрафу видала Комісія із захисту даних Люксембургу (CNPD), де розташована європейська штаб-квартира Amazon.
  • Штрафні санкції повʼязані в ймовірним порушеннями Загального регламенту про захист даних ЄС (GDPR). Зокрема, збиранням та використанням особистих даних.
  • Представник Amazon від коментарів відмовився. Однак компанія раніше заявляла, що конфіденційність її клієнтів є пріоритетом і вона дотримується законів усіх країн, в яких вона працює.
  • Перш ніж проєкт рішення набере чинності, його мають узгодити інші регулятори конфіденційності ЄС. Це може зайняти місяці і привести до внесення істотних змін у рішення, в тому числі збільшення або зменшення суми штрафу.

Контекст

Штраф, який запропоновала CNPD, складе приблизно 2% від чистого прибутку Amazon – $21,3 млрд в 2020 році і 0,1% від її доходу – $386 млрд. Максимальна сума штрафу, яку може накласти регулятор на компанії, складає до 4% річного доходу.

CNPD вже отримала кілька заперечень щодо свого проєкту рішення про штраф. В одному з них вказується, що штраф має бути вищим. CNPD може або прийняти заперечення, або відхилити їх, ініціювати дебати і голосування серед всіх регуляторів конфіденційності ЄС в Європейській раді із захисту даних.

Проект рішення CNPD може стати ще одним кроком ЄС щодо примусу до дотримання конфіденційності технологічних компаній. Ірландський регулятор конфіденційності заявив, що в 2021 році він планує прийняти проєкти рішень про санкції по 12 справах за участю великих технологічних компаній. Під юрисдикцію ірландського органу підпадають Facebook, Google і Apple, так як штаб-квартири цих компаній ЄС знаходяться в Ірландії.

Один з таких проєктів рекомендує накласти штраф від €30 млн до €50 млн на Facebook через непрозорість обміну даними за допомогою месенджера WhatsApp.

Важливі цифри

З моменту вступу GDPR в силу у 2018 році найбільшим штрафом за порушення регламенту став штраф у €50 млн проти Google, який наклав французький регулятор конфіденційності. Ірландія наразі оштрафувала лише Twitter на €450 000 у грудні 2020 року. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні