Категорія
Новини
Дата

ЄС може повернути мита на українські яйця і цукор через перевищення квот

1 хв читання

Європейська комісія готується відновити мита на українські яйця після того, як Україна вичерпала квоти на їх постачання до ЄС, згодом можуть розглянути і питання цукру, пише Euronews. Раніше блок повернув мита на овес із України через перевищення встановлених квот.

Ключові факти

  • Очікується, що Євросоюз продовжить скорочувати імпорт ключових продовольчих товарів із України.
  • Зокрема, імпорт яєць з України досяг певного рівня, а це означає, що Єврокомісія запровадить мита протягом наступних двох тижнів, повідомив Euronews представник ЄС.
  • За словами торгових експертів, імпорт цукру також знаходиться під прицілом виконавчої влади ЄС.
  • «Ми не можемо спекулювати на темпах майбутнього імпорту», – сказав інший представник Єврокомісії, додавши, що виконавча влада ЄС продовжує стежити за граничними рівнями.
  • Якщо граничний рівень буде досягнуто і цукром, мита будуть повторно активовані максимум протягом 14 днів. За даними двох джерел, постачання цукру вже перевищило межу для застосування захисного механізму.
  • За цим питанням уважно стежить Асоціація європейських споживачів цукру (CIUS), яка стурбована обмеженням обсягу імпорту ключового товару. «Ми побоюємося, що найближчими роками обсягів цукру буде недостатньо, щоб задовольнити попит ринку ЄС», – заявив представник CIUS.

Контекст

13 травня Рада Європейського Союзу схвалила продовження тимчасових заходів лібералізації торгівлі для України ще на рік, до 5 червня 2025 року.

Одночасно рішенням передбачено застосування механізму екстреного гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів у випадку, якщо імпорт цих продуктів у 2024 році перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021-го та протягом усього 2022-го та 2023 років.

Нова схема вільної торгівлі, що діє з 6 червня, включає автоматичний захисний механізм, призначений для захисту конкретних внутрішніх секторів (яйця, птиця, цукор, овес, кукурудза, крупа і мед) від збільшення імпорту внаслідок скасування квот і тарифів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд