Категорія
Новини
Дата

ЄС може повернути мита на українські яйця і цукор через перевищення квот

1 хв читання

Європейська комісія готується відновити мита на українські яйця після того, як Україна вичерпала квоти на їх постачання до ЄС, згодом можуть розглянути і питання цукру, пише Euronews. Раніше блок повернув мита на овес із України через перевищення встановлених квот.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Очікується, що Євросоюз продовжить скорочувати імпорт ключових продовольчих товарів із України.
  • Зокрема, імпорт яєць з України досяг певного рівня, а це означає, що Єврокомісія запровадить мита протягом наступних двох тижнів, повідомив Euronews представник ЄС.
  • За словами торгових експертів, імпорт цукру також знаходиться під прицілом виконавчої влади ЄС.
  • «Ми не можемо спекулювати на темпах майбутнього імпорту», – сказав інший представник Єврокомісії, додавши, що виконавча влада ЄС продовжує стежити за граничними рівнями.
  • Якщо граничний рівень буде досягнуто і цукром, мита будуть повторно активовані максимум протягом 14 днів. За даними двох джерел, постачання цукру вже перевищило межу для застосування захисного механізму.
  • За цим питанням уважно стежить Асоціація європейських споживачів цукру (CIUS), яка стурбована обмеженням обсягу імпорту ключового товару. «Ми побоюємося, що найближчими роками обсягів цукру буде недостатньо, щоб задовольнити попит ринку ЄС», – заявив представник CIUS.

Контекст

13 травня Рада Європейського Союзу схвалила продовження тимчасових заходів лібералізації торгівлі для України ще на рік, до 5 червня 2025 року.

Одночасно рішенням передбачено застосування механізму екстреного гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів у випадку, якщо імпорт цих продуктів у 2024 році перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021-го та протягом усього 2022-го та 2023 років.

Нова схема вільної торгівлі, що діє з 6 червня, включає автоматичний захисний механізм, призначений для захисту конкретних внутрішніх секторів (яйця, птиця, цукор, овес, кукурудза, крупа і мед) від збільшення імпорту внаслідок скасування квот і тарифів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні