Категорія
Новини
Дата

ЄС може розморозити €13 млрд для Угорщини задля допомоги Україні – Financial Times

Єврокомісія може до кінця листопада розморозити близько €13 млрд фінансування для Угорщини. Брюссель розраховує домогтися підтримки угорським премʼєром Віктором Орбаном збільшення бюджету ЄС, зокрема, для фінансової допомоги Україні, пише Financial Times

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Брюссель у грудні минулого року заморозив €22 млрд, які Угорщина мала отримати з cohesion funds. Кошти обіцяли розморозити після усунення Будапештом проблем у сферах верховенства закону та захисту прав людини. У травні цього року Угорщина розпочала судову реформу, яка дозволить Будапешту розблокувати €13 млрд із заморожених коштів.
  • Єврокомісія пропонує збільшити бюджет ЄС на €66 млрд. Частину цих коштів – близько €50 млрд – планується спрямувати на фінансову підтримку України, яка розрахована на чотири роки.
  • Кілька європейських столиць виступили проти збільшення бюджету ЄС, зокрема і Берлін, зазначає видання. Відповідна ініціатива потребує підтримки всіх 27 держав-членів, які повинні будуть робити додаткові внески зі своїх національних бюджетів. 
  • Будь-яке рішення про розблокування виплат Будапешту, найімовірніше, викличе засудження з боку Європарламенту, який неодноразово вимагав жорсткої лінії проти уряду Орбана, пише FT. 
  • Видання зазначило, що парламент не має формальних повноважень блокувати виплати столицям, але він може затримати потенційну угоду про збільшення бюджету ЄС.

Контекст

У травні цього року НАЗК внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни. Рішення ухвалено через позицію керівництва банку продовжувати діяльність у РФ.

У відповідь Угорщина заблокувала допомогу для України з Європейського фонду миру у розмірі €500 млн. У вересні голова адміністрації премʼєр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш заявив, що Україна не отримає жодної копійки з бюджету ЄС, поки Угорщині не буде виплачено належні їй кошти з європейських фондів.

13 травня у МЗС Угорщини заявили, що їм важко підтримувати нові санкції проти РФ через OTP Bank. 29 вересня НАЗК тимчасово призупинило статус, щоб розблокувати €500 млн з військового фонду ЄС.

Зі свого боку в МЗС Угорщини заявили, що цього кроку недостатньо, бо він не приводить до суттєвих змін. Угорщина наполягає на повному виключенні банку зі списку спонсорів війни.

2 жовтня на сайті НАЗК зʼявилася інформація про виключення OTP Bank зі списку спонсорів війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні