Категорія
Гроші
Дата

У Києві знову «втомився» міст. Яка вартість обвалу недобудованого Дегтярівського шляхопроводу, чи відкриють його цьогоріч і до чого тут Труханов 

Дегтярівський міст /Getty Images

Дегтярівський міст Фото Getty Images

Дегтярівський шляхопровід у Києві будувала одеська компанія, перевіряла роботи харківська. 30 вересня він обвалився під час початкових монтажних робіт. Хто винен, скільки це вартуватиме та коли міст обіцяють добудувати

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

У лютому 2020-го шматок Дегтярівського шляхопроводу відвалився і впав на автомобіль Suzuki, що проїжджав під ним. Після цього інциденту міст посилили додатковими опорами. Зведений ще в 70-ті шляхопровід останні роки перебував в аварійному стані, каже Дмитро Беспалов, колишній радник заступника голови КМДА з питань розвитку транспортної інфраструктури. Це досить важлива, але не критична частина міської інфраструктури, під ним проходить вулиця Олени Теліги – частина так званої малої кільцевої дороги Києва, додає він.  

27 квітня КМДА оголосила тендер на реконструкцію мосту очікуваною вартістю 935 млн грн, ще 3,3 млн грн – вартість нагляду за реконструкцією. 19 травня тендер виграла одеська компанія «Росдорстрой», запропонувавши за свої послуги 920 млн грн. Ця компанія єдина, яка прийшла на торги. 

Контролювати будівництво повинна була маловідома харківська компанія «Слобожанський проєктний дім», що належить Валерію Філіченку. Підряд на 3,3 млн грн у Києві – чверть від доходу компанії за 2022 рік. 

У межах запланованої реконструкції споруду мали повністю замінити. Ширина мосту повинна була збільшитись із 28 м до 40 м, мали зʼявитися велодоріжки та тротуари. 

30 вересня під час монтажних робіт одна з балок впала, зачепивши шість попередніх. «Стався ефект доміно, і всі вони зрештою впали під своєю вагою 37 т», – розповів на своїй Facebook-сторінці очевидець події, інфраструктурний блогер Павло Авдокушин. 

Проблема виникла саме під час монтажу балки, яка з невідомих причин втратила проєктне положення, повідомив на своїй Facebook-сторінці Сергій Пилипенко, СЕО столичної будівельної компанії «Ковальська». Саме ця компанія має виготовити 13 36-метрових балок на замовлення «Росдорстрой». Кожна балка перевірена і має відповідний документ про якість, наполягає гендиректор компанії «Ковальська».

Яка вартість обвалу та коли міст добудують

Збитки від обвалу має покрити підрядник, згідно з умовами угоди. «Вартість реконструкції не збільшиться», – підтвердила пресслужба компанії. 

Яка ціна питання? Вартість кожної з балок – менше 1 млн, каже Forbes топменеджер будівельної компанії, що попросив не згадувати його прізвище у цій статті, бо вважає, що тема набула політичного забарвлення. «Тривав процес демонтажу мосту, фактично усі роботи зі зведення нового та інші процеси ще попереду», – пояснює він. 

Тобто лише за балки «Росдорстрой» доведеться викласти близько 14 млн грн (7 млн грн за знищені та стільки ж за нові). «Ще в близько половини цієї суми обійдеться оплата додаткових робіт разом із демонтажем», – каже інженер-конструктор Дмитро Макагон.    

Отже, загальна сума збитків для будівельної компанії – менш як 21 млн грн. 

Важко оцінити, у скільки компанії обійдеться затримка реалізації проєкту. Оновлена розв’язка, згідно з планами міської влади, мала запрацювати вже до кінця осені. Через необхідність усунення недоліків термін введення в експлуатацію розв’язки збільшиться, повідомили у RDS. 

Наскільки? «Рух по мосту буде відкрито у цьому році», – повідомили Forbes у пресслужбі «Росдорстрой». Питання щодо суми збитків компанія залишила без відповіді. «Якщо виробник балок зможе оперативно їх надати, то підрядник може втратити лише близько тижня», – каже інженер-конструктор Макагон.    

Беспалов більш скептичний. Добудова мосту може затягнутися до зими, що є найгіршим часом для дорожніх робіт, каже він. «Виготовлення балок, ретельне дослідження, у чому справа, багато перевірок через обвал, роботи з монтажу, які до березня вкрай обмежені», – перелічує Беспалов. Тому, за його словами, дуже малоймовірно, що розвʼязка запрацює раніше 2024 року. Умови тендера дозволяють компанії завершити проєкт без штрафів до кінця наступного року. 

Що відомо про «Росдорстрой» – одного з найбільших підрядників країни

«Росдорстрой» – частина будівельної групи RDS (до 2020 року – «Росдорстрой»). До великої війни компанія була серед ключових підрядників президентської програми «Велике будівництво» (упродовж 2020-го і 2021-го вона виграла тендери на майже 15 млрд грн) та у 2021 році змогла потрапити до рейтингу 100 найбільших компаній від Forbes.

Власником компанії є австрійська фірма «Юттема АУ ГмбХ», що належить депутату Одеської облради і члену фракції мера Одеси Геннадія Труханова «Довіряй справам» Юрію Шумахеру та одеському бізнесмену Євгену Коновалову, свідчать дані Опендатабот. Сайт «Наші гроші» повʼязує RDS із очільником Одеси. Компанія наполягає на тому, що не має звʼязку з одеським мером. «Я ніколи не заперечував дружні взаємини з Трухановим, – казав Шумахер журналу «Фокус» у 2018 році. – Однак жодного спільного бізнесу в нас ніколи не було».

За даними «Наших грошей», RDS входить до п’ятірки найбільших будівельних підрядників у Prozorro із початку 2022 року до липня 2023 року із сумою тендерів на понад 22 млрд грн. Найактивніше компанія будує в Одеській, Полтавській та Миколаївській областях. Також RDS – одна з трійки підрядників будівництва водогону вартістю понад 13 млрд грн через підрив росіянами Каховської ГЕС. Всього за час існування компанія уклала 594 договори на суму понад 83 млрд грн, свідчать дані Prozorro. 

Мер Одеси Геннадій Труханов /Getty Images

Мер Одеси Геннадій Труханов Фото Getty Images

НАБУ підозрювало «Росдорстрой» у змові з депутатами Одеської міськради та розтраті державних коштів у період з 2014-го до 2016 років на ремонті доріг Одеси. Збитки місту від дій компанії оцінювали у 800 млн грн. Також компанія фігурувала у справі про можливі махінації Служби автомобільних доріг (САД): нібито за 10–15% відкату від суми тендера чиновники САД лобіювали інтереси RDS під час вибору підрядника, а ремонт проведений неякісно. 

Торік RDS заробила майже 3,4 млрд грн доходу, що на 61% менше, ніж 8,8 млрд грн у 2021 році. У 2022-му компанія отримала понад 247 млн грн збитку, свідчать дані Опендатабот.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні