Категорія
Новини
Дата

НАЗК виключило угорський OTP Bank із реєстру міжнародних спонсорів війни. На цьому наполягав офіційний Будапешт

Національне агентство України з питань запобігання корупції (НАЗК) остаточно виключило угорський OTP Bank із реєстру міжнародних спонсорів війни, йдеться у повідомленні на сайті агентства. Раніше на цьому наполягала влада Угорщини.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У НАЗК повідомили, що рішення про виключення OTP Bank зі списку спонсорів війни було прийнято після того, як банк взяв на себе низку зобовʼязань щодо роботи в РФ. 
  • «Під час дискусій, які тривали останні дні в режимі 24/7 за участі Служби зовнішніх зв’язків ЄС, OTP Bank узяв на себе низку зобов’язань щодо своїх подальших планів на російському ринку», – йдеться у повідомленні.
  • НАЗК очікує, що банк «виконає досягнуту домовленість без зволікань». Про які зобовʼязання йдеться, у відомстві не уточнили.

Контекст

У травні цього року НАЗК внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни. Рішення ухвалено через позицію керівництва банку продовжувати діяльність у РФ.

У відповідь Угорщина заблокувала допомогу для України з Європейського фонду миру у розмірі €500 млн. У вересні голова адміністрації премʼєр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш заявив, що Україна не отримає жодної копійки з бюджету ЄС, поки Угорщині не буде виплачено належні їй кошти з європейських фондів.

13 травня у МЗС Угорщини заявили, що їм важко підтримувати нові санкції проти РФ через ОТР Bank. 29 вересня НАЗК тимчасово призупинило статус, щоб розблокувати €500 млн з військового фонду ЄС.

Зі свого боку в МЗС Угорщини заявили, що цього кроку недостатньо, бо він не приводить до суттєвих змін. За їх словами, Угорщина наполягає на повному виключенні банку зі списку спонсорів війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні