Категорія
Новини
Дата

ЄС виділить €1,4 млрд військової допомоги Україні за рахунок доходів від російських активів – Bloomberg

1 хв читання

Держави – члени Європейського Союзу домовилися про план направити Україні €1,4 млрд як військову допомогу із доходів від заморожених російських активів, пише Bloomberg із посиланням на дипломатів. За їхніми словами, рішення схвалено на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі після того, як було знайдено спосіб обійти угорське вето.

Раніше Угорщина заблокувала гостро необхідну військову допомогу Києву на суму близько €6,5 млрд.

Ключові факти

  • Рішення ухвалили після того, як головний дипломат ЄС Жозеп Боррель припустив, що уряд Віктора Орбана може фактично бути позбавлений права голосу з цього питання, враховуючи, що Угорщина утрималася від попереднього рішення ЄС, що дозволяє використання коштів.
  • «Договір надає законні способи просування вперед, навіть якщо деякі держави-члени не захочуть брати участь, – сказав Боррель. – Оскільки Угорщина не брала участі в ухваленні рішення, вона не повинна брати участь у реалізації».
  • Пропозиція Борреля обійти Угорщину «порушує європейські правила», заявив міністр закордонних справ Петер Сійярто перед зустріччю.
  • Транш у розмірі €1,4 млрд, який має бути відправлений найближчими тижнями, є частиною понад €2,5 млрд, виділених Україні із заморожених російських активів на цей рік.

Контекст

Угорщина, найбільш проросійська країна ЄС, заблокувала гостро необхідну військову допомогу Україні на близько €6,5 млрд. Це сталося після того, як у лютому Орбан відмовився від свого вето на ширший пакет фінансової допомоги Україні у розмірі €50 млрд.

Блокування Будапешта викликало занепокоєння щодо використання прибутку від заморожених російських активів. Ці гроші будуть використані безпосередньо для закупівлі зброї для України, а не для відшкодування витрат держав-членів, які надають таку допомогу Києву.

Близько $280 млрд активів було заморожено країнами «Великої сімки» після вторгнення Росії до України у 2022 році, причому понад дві третини з них перебувають у ЄС. Переважну більшість коштів було проведено через бельгійський розрахунковий гігант Euroclear.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні