Категорія
Новини
Дата

ЄС розробив юридичну лазівку, щоб обійти вето Угорщини на підтримку України – FT

2 хв читання

Жозеп Боррель /Getty Images

Жозеп Боррель Фото Getty Images

Європейський Союз розробив юридичний обхідний шлях, щоб уникнути вето Угорщини на закупівлю зброї для України, коштом прибутків, отриманих від заморожених російських активів цього року, пише Financial Times. План, який також дозволить G7 надати Києву кредит на $50 млрд, обговорять в Брюсселі 24 червня.

Будапешт, зокрема, блокує три транші з Європейського фонду миру по €500 млн кожний, та €5 млрд з нового фонду військово допомоги для України.

Деталі

  • Оскільки Угорщина утрималася від попередньої домовленості про відкладення прибутків від заморожених російських активів, вона «не повинна брати участь у прийнятті рішення про використання цих грошей», сказав виданню головний дипломат ЄС Жозеп Боррель. За його словами, обхідний шлях був «складним, як і кожне юридичне рішення, але він спрацював».
  • Юридичний обхідний шлях, який обговорюватимуть міністри закордонних справ ЄС у понеділок, також матиме вирішальне значення для того, щоб угода G7 запрацювала і щоб кредит у розмірі $50 млрд був наданий до кінця року. Згідно з планом G7, прибутки, отримані від заморожених російських активів з наступного року, будуть спрямовані на виплату кредиту.
  • Занепокоєння США та партнерів по G7 з приводу того, що Угорщина може заблокувати рішення ЄС про заморожування російських активів на невизначений термін, призвело до суттєвих затримок у переговорах про надання кредиту. За словами чиновників, обізнаних з цим питанням, юридичного обхідного шляху для використання коштів ЄС, ймовірно, буде достатньо, щоб гарантувати виплату кредиту.
  • Боррель розповів, що Брюссель запропонував Угорщині угоду, подібну до тієї, яку НАТО уклало з премʼєр-міністром Віктором Орбаном минулого тижня – Будапешт відмовився від заходів на підтримку України в обмін на те, що не накладатиме вето на дії інших союзників, які допомагають Києву під егідою Альянсу – але вона була відхилена.
  • «Навіть якщо їм запропонують не бути частиною команди, і їхні гроші не будуть використані для України… цього недостатньо», – вважає Боррель Головний дипломат ЄС сказав, що позиція Будапешта «має щось спільне з міцними звʼязками, які вони мають з Росією».

Контекст

Угорщина, найбільш проросійська країна ЄС, вже давно виступає проти того, щоб блок надавав колективну військову підтримку Україні. Будапешт блокує сім інших рішень, повʼязаних з озброєнням Києва, на суму близько €6,6 млрд.

13 червня лідери G7 ухвалили виділення Україні $50 млрд. Київ отримуватиме гроші як грант. Для цього країни-донори братимуть кредити, але платити за ними будуть з доходів від заморожених російських активів, пояснював заступник голови фінкомітету Ради Ярослав Железняк.

Рішення G7 дозволяє Україні видихнути та дає змогу планувати бюджет на 2025 рік, заявив міністр фінансів Сергій Марченко

ЄС, США, Японія та Канада заморозили активи російського центрального банку на суму близько $300 млрд у 2022 році, коли Росія вторглася в Україну. Більша їхня частина зберігається в Європі, зокрема в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear.

Минулого тижня Орбан заявив, що країни НАТО планують провести військову місію в Україні, але Угорщина не братиме в ній участі. За його словами, в Угорщини є угода з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом про те, що Будапешт не братиме участі в місії Альянсу в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні