Категорія
Новини
Дата

ЄС планує побудувати підводну інтернет-мережу у Чорному морі за €45 млн, щоб зменшити залежність від РФ

ЄС планує прокладання підводного інтернет-кабелю, щоб покращити звʼязок з Грузією і знизити залежність від ліній, що проходять через РФ, на тлі стурбованості щодо вразливості інфраструктури, що передає глобальні дані, пише Financial Times. Йдеться про можливі шпигунство та саботаж.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Кабель вартістю €45 млн звʼяже країни-члени ЄС із Кавказом через міжнародні води у Чорному морі. Проєкт спрямований на зниження «залежності регіону від наземних оптоволоконних зʼєднань, які проходять транзитом через Росію», йдеться у програмному документі Європейської комісії.
  • ЄС та Грузія спільно визначили потребу у чорноморському інтернет-кабелі у 2021 році для покращення цифрового звʼязку в Грузії. Однак війна в Україні надала проєкту додаткового імпульсу, сказало джерело.
ЄС планує побудувати підводну інтернет-мережу у Чорному морі за €45 млн, щоб зменшити залежність від РФ /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

  • Інтернет-кабелі потрапили під пильну увагу через глобальні побоювання щодо шпигунства, оскільки наземні лінії та станції, де підводні кабелі виходять на берег, вважаються вразливими для перехоплення урядами, хакерами та зловмисниками.
  • Стурбованість щодо навмисного саботажу підводних кабелів та іншої морської інфраструктури також зросла після вибухів на газопроводі «Північний потік» у вересні минулого року.
  • Член Європарламенту та голова делегації з питань Китаю Райнхард Бютікофер сказав, що Росія сигналізувала про свою готовність атакувати інфраструктуру. «З погляду Росії, якщо вони хочуть завдати шкоди Європейському Союзу, напад на інфраструктурні проєкти був би варіантом для режиму, який абсолютно не поважає міжнародне право», – зазначив він.
ЄС планує побудувати підводну інтернет-мережу у Чорному морі за €45 млн, щоб зменшити залежність від РФ /Фото 2

Інфографіка: Financial Times

  • Наразі проєкт знаходиться на стадії техніко-економічного обґрунтування.
  • ЄС також планує прокласти окремий електричний кабель дном Чорного моря в межах програми Global Gateway, який зʼєднає Угорщину та Румунію з Грузією та Азербайджаном, щоб зміцнити «безпеку постачання» блоку.

Контекст

Кабельний проєкт у Чорному морі є частиною ініціативи Єврокомісії Global Gateway. Він спрямований на те, щоб запропонувати країнам, що розвиваються, альтернативу широкомасштабному стратегічному фінансуванню Пекіном фізичної та цифрової інфраструктури в усьому світі, відомому як ініціатива «Один пояс, один шлях» та ініціативи «Цифровий шовковий шлях» відповідно. 

Європейський інвестиційний банк запропонував грант у розмірі €20 млн на проєкт будівництва кабелю в Чорному морі.

Росія є одним із безлічі маршрутів, якими дані переміщуються між Азією та Європою, і є невідʼємною частиною звʼязку в деяких частинах Азії та Кавказу, що викликало стурбованість щодо надмірної залежності від країни у плані звʼязку.

Через РФ проходять важливі інтернет-артерії. Зокрема, так званий кабель «Мрія» протягнувся на 8700 км по території Німеччини, Австрії, Словаччини, України, Росії, Казахстану та Китаю, і контрольний пакет акцій належить російському оператору «Мегафон». Інший під назвою «Європа-Росія-Азія» відправляє дані між Гонконгом і Франкфуртом через Росію приблизно за 156 мілісекунд.

Виконавчий директор телекомунікаційної групи Veon, яка продає свої російські активи, Каан Терціоглу, сказав, що наземні мережі через Росію є важливим каналом для міжнародного звʼязку з Вірменією, Грузією, Узбекистаном та Монголією. «Опиратися на одну-єдину наземну мережу ніколи не буває гарною ідеєю», – наголосив він.

Vodafone також вивчає можливість прокладання кабельного маршруту через Чорне море, повідомили два джерела. Проєкт під назвою Kardessa зʼєднає Україну з Болгарією, Туреччиною та Грузією, а потім продовжиться під землею з Вірменією, Казахстаном і далі в Азію.

У квітні стало відомо, що китайські державні телекомунікаційні компанії розробляють підводну оптоволоконну інтернет-мережу вартістю $500 млн, яка звʼяже Азію, Близький Схід і Європу, щоб скласти конкуренцію аналогічному проєкту, який підтримують США, пише Reuters.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні