Категорія
Новини
Дата

Китай планує побудувати підводну інтернет-мережу за $500 млн, щоб конкурувати з американським проєктом

Китайські державні телекомунікаційні компанії розробляють підводну оптоволоконну інтернет-мережу вартістю $500 млн, яка звʼяже Азію, Близький Схід і Європу, щоб скласти конкуренцію аналогічному проєкту, який підтримують США, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Три основні оператори звʼязку Китаю – China Telecommunications Corporation (China Telecom), China Mobile Limited та China United Network Communications Group Co Ltd (China Unicom) – будують одну з найпередовіших і найдовших підводних кабельних мереж у світі, кажуть джерела.
  • Відомий як EMA (Європа – Близький Схід – Азія), пропонований кабель звʼяже Гонконг із провінцією Хайнань, а потім простягнеться до Сингапуру, Пакистану, Саудівської Аравії, Єгипту і Франції, сказали чотири людини. 
  • Кабель, будівництво якого коштуватиме приблизно $500 млн, вироблятиме і прокладатиме китайська HMN Technologies Co Ltd, контрольний пакет акцій якої належав китайському телекомунікаційному гіганту Huawei Technologies Co Ltd.
  • HMN Tech, контрольний пакет акцій якої належить зареєстрованій у Шанхаї Hengtong Optic-Electric Co Ltd, отримає субсидії від китайської держави на будівництво кабелю.
  • Проєкт EMA, очолюваний Китаєм, покликаний скласти конкуренцію іншому кабелю, який зараз будує американська фірма SubCom LLC, під назвою SeaMeWe-6 (Південно-Східна Азія – Близький Схід – Західна Європа-6), який також зʼєднає Сингапур із Францією через Пакистан, Саудівську Аравію, Єгипет та ще пів дюжини інших країн за маршрутом.
  • Консорціум із кабелю SeaMeWe-6, до якого спочатку входили China Mobile, China Telecom, China Unicom та оператори звʼязку з кількох інших країн, спершу обрав HMN Tech для створення цього кабелю. Але після тиску з боку уряду США минулого року контракт змінили на користь SubCom, і китайські компанії вийшли з проєкту.
  • Раніше Вашингтон також заблокував ліцензії на заплановані приватні підводні кабелі, які б зʼєднали Сполучені Штати з китайською територією Гонконгу, включаючи проєкти, очолювані Google LLC, Meta Platforms, Inc. і Amazon.com Inc.

Контекст

Підводними кабелями проходить понад 95% всього міжнародного інтернет-трафіку. Ці високошвидкісні канали протягом десятиліть належать групам телекомунікаційних і технологічних компаній, які обʼєднують свої ресурси для створення цих великих мереж, щоб дані могли безперешкодно переміщатися по всьому світу.

Але ці кабелі, вразливі для шпигунства і саботажу, стали зброєю впливу в суперництві між США і Китаєм, що загострюється. Наддержави виборюють домінування в передових технологіях, які можуть визначити економічну та військову перевагу в найближчі десятиліття.

Для великих підводних кабельних проєктів зазвичай потрібно не менше трьох років, щоб перейти від концепції до реалізації. Китайські фірми сподіваються укласти контракти до кінця року та запустити кабель EMA до кінця 2025-го, кажуть джерела.

EMA створить надшвидкий новий звʼязок між Гонконгом, Китаєм і рештою світу, чого Вашингтон хоче уникнути. Також проєкт дає операторам звʼязку Китаю, яких підтримує держава, більше охоплення і захист на випадок, якщо в майбутньому вони будуть виключені з кабелів, що підтримуються США.

Китай має перевагу в критичних і нових технологіях, західні демократії програють глобальну конкуренцію. Про це свідчать дані Австралійського інституту стратегічної політики (ASPI), пише Reuters. Згідно з дослідженням ASPI, у 37 із 44 найважливіших та нових технологій Китай лідирує, тоді як західні країни, і зокрема навіть США, програють глобальну конкуренцію в оборонних, космічних, енергетичних та біотехнологіях.

Нещодавно Світовий банк попередив, що розʼєднання технологій і торговельні обмеження, повʼязані з напруженістю між США та Китаєм, завдають шкоди накопиченню знань та інноваціям в обох наддержавах, створюючи довгострокову загрозу економічному зростанню в Азії, пише Financial Times.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні