Категорія
Новини
Дата

Російська шпигунська мережа закупила мікрочипи та обладнання на $900 000 попри санкції – FT

Мережа таємних закупівель ФСБ cкуповує товари для війни в Україні, зокрема, придбала секретні технології у компаній з ЄС, йдеться у розслідуванні Financial Times. Одна з фірм, створена для закупівлі товарів від мікрочипів до боєприпасів, зуміла отримати верстати з Німеччини та Фінляндії, незважаючи на санкції США, запроваджені у березні 2022 року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з матеріалом, здатність відділу досі здійснювати закупівлі та працювати в Європі свідчить про проблеми, з якими стикаються західні уряди, які намагаються перекрити постачання критично важливих технологій для російського військово-промислового комплексу.
  • Міністерство юстиції США звинуватило мережу «Сернія» у роботі над «вкрай секретною та секретною закупівельною діяльністю» від імені ФСБ Росії, у тому числі для її Управління науково-технічної розвідки, широко відомого як «Управління Т». Серед інших клієнтів – Кремлівська служба зовнішньої розвідки, державний оборонний конгломерат Ростех, Міноборони Росії та державна компанія «Росатом».
  • FT виявила, що російська компанія, контрольована тією ж особою, яка контролює мережеву організацію «Сернія», продовжувала купувати товари у компаній усередині ЄС.
  • Корпоративні записи, імпортні декларації показують, що компанія «Трейдтулс», зареєстрована у Москві, з початку війни в Україні придбала матеріалів на $900 000, включаючи мікрочипи та товари для промислового виробництва, переважно з ЄС.
  • Компанія «Трейдтулс» зареєстрована за тією ж адресою, що й «Робін Трейд», яка входить до мережі «Сернія», і належить тій самій особі, громадянинові Росії Олексію Зібирову. Отримані FT дані показують, що «Робін Трейд» до квітня 2022 року перевезла до Росії товарів на $12,2 млн, перш ніж її доходи впали на 90% після запровадження санкцій.
  • Оскільки інші частини мережі припинили свою закупівельну діяльність після санкцій, «Трейдтулс» почала імпортувати обладнання, компанія досі не під санкціями. 
Російська шпигунська мережа закупила мікрочипи та обладнання на $900 000 попри санкції – FT /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

Контекст

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, показник перевищив довоєнний, повідомила економістка Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. Вартість імпорту чипів зросла з $1,8 млрд за січень–вересень 2021-го до $2,45 млрд за той же період минулого року. Також РФ імпортувала безпілотники та комплектуючі.

Також США стежать за спробами Росії ухилитися від санкцій через країни Центральної Азії, заявив Блінкен під час візиту до Казахстану, наголосивши на стурбованості тим, що Росія отримує мікрочипи й інші технології за рахунок імпорту від своїх країн-сусідів, пише Bloomberg

Раніше російські компанії завалили казахстанських партнерів новими проханнями допомогти їм обійти західні санкції та імпортувати вкрай необхідні товари, пише Reuters із посиланням на джерела.

Нещодавно видання Financial Times писало про британський бізнес, зареєстрований у будинку в передмісті Лондона, який, ймовірно, організував продаж до Росії електроніки на суму близько $1,2 млрд після повномасштабного вторгнення в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні