Категорія
Новини
Дата

ЄС планує з 2035 року заборонити продаж авто з двигунами внутрішнього згоряння. В Україні пропонують зробити це раніше

Єврокомісія оприлюднила план боротьби зі зміною клімату. Він передбачає конкретні кроки 27 країн-членів блоку зі скорочення викидів парникових газів до 2030 року, аби досягти обсягу 55% від рівня 1990 року, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • ЄС уже скоротив свої викиди на 24% порівняно з рівнем 1990 року. Таким чином, упродовж девʼяти років треба скоротити викиди ще на 31%, щоб досягти мети в 55%, пише Euronews.
  • Нові обмеження викидів унеможливлять продаж бензинових і дизельних автомобілів у ЄС до 2035 року. Аби допомогти потенційним покупцям, які побоюються, що доступні електромобілі мають занадто малий запас ходу, ЄС запропонував до 2025 року встановити громадські точки зарядки на основних дорогах на відстані не більше 60 км одна від одної.
  • Також пропонується ввести загальноєвропейський податок на авіаційне паливо та вперше зобов’язати платити за забруднення судновласників.
  • Передбачено введення митного збору з імпортних товарів залежно від їхнього вуглецевого сліду. Зокрема, це стосуватиметься електроенергії, добрив, сталі, алюмінію, цементу. Єврокомісія хоче гарантувати, що іноземні виробники не матимуть конкурентної переваги перед фірмами в ЄС, які зобовʼязані платити за CO2. 
  • Євросоюз виробляє всього 8% викидів парникових газів від їх світового обсягу, але сподівається своїм прикладом надихнути на обмеження й інші великі економіки. «Європа була першим континентом, який оголосив про кліматичну нейтральність до 2050 року. Тепер ми перші, хто запропонував конкретну дорожню карту», ​​– заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Лайєн.
  • Для вступу в силу план має бути схвалений Європарламентом і всіма державами-членами Євросоюзу.
  • Україна також планує обмежити забруднення атмосфери автотраспортом. Міністерство інфраструктури 9 липня опублікувало законопроєкт, який поетапно заборонить ввезення та реєстрацію в Україні автомобілів із двигунами внутрішнього згорання, у тому числі вироблених в Україні. Зокрема, з 2027 року пропонується заборонити вживані авто з дизельними двигунами внутрішнього згорання, а з 2030-го – нові такі машини. Також з 2030 року заборонять вживані та нові автомобілі з бензиновими двигунами. Після публічного обговорення цей законопроєкт мають внести на розгляд парламенту.

Контекст

Вчені вважають, що 2050 рік є крайнім терміном для досягнення світом нульових викидів вуглецю. Інакше зміна клімату стане катастрофічним. Тому ЄС ще торік ухвалив програму European Green Deal, основною метою якого є досягнення кліматичної нейтральності континенту до 2050 року.

Автовиробники прагнуть відповісти на виклики, повʼязані з кліматичною кризою та законодавчими обмеженнями в багатьох країнах. Тому все більше компаній планують до кінця цього десятиліття відмовитися від двигунів, що працюють на викопному паливі. Зокрема, автоконцерн Volvo Cars, Jaguar Land Rover та британська Bentley Motors повністю електрифікують модельний ряд до 2030 року. Також американська General Motors збирається назавжди відмовитися від машин із бензиновими та дизельними двигунами до 2035 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні