Категорія
Новини
Дата

ЄС узгодив помʼякшений план економії газу. Від заощадження можуть звільнити металургію та хімічну промисловість

Європейський союз погодив план скорочення споживання газу, повідомило dpa із посиланням на джерела. План має помʼякшити наслідки можливого повного припинення постачання з Росії. За даними Reuters, обовʼязок економити можуть послабити за певних обставин, а також звільнити від нього низку галузей.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • План передбачає добровільне зменшення споживання газу на 15% із серпня цього року до квітня 2023 року, як раніше рекомендувала Єврокомісія. Водночас погоджено помʼякшену версію плану порівняно із запропонованою раніше. 
  • Оновлений план містить винятки для країн, які не підключені до газових мереж ЄС (Мальта, Кіпр та Ірландія). 
  • Обовʼязок економити газ може бути послаблено за певних умов: у разі заповнених газосховищ, дефіциту електроенергії та промислового використання газу як сировини. 
  • За даними Reuters, від обовʼязкового заощадження газу можуть звільнити металургію та хімічну промисловість. Водночас співрозмовники агентства побоюються, що через послаблення умов країни ризикують не накопичити достатньо газу на зиму. 
  • Погоджену версію плану мають затвердити сьогодні на зустрічі міністрів енергетики країн ЄС. 

Контекст

Наразі Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

В Єврокомісії попереджали, що ЄС має готуватися до повного припинення постачання газу з РФ. Для помʼякшення наслідків такої потенційної ситуації там розробили план добровільного скорочення споживання газу на 15%.

Напередодні «Газпром» повідомив, що виводить з експлуатації ще один газотурбінний двигун для «Північного потоку». З 27 липня добовий обсяг прокачування газу становитиме 33 млн кубометрів, що становить всього 20% від загальної потужності газопроводу.

Уряд Німеччини заявив, що не бачить технічних причин для таких дій. «За нашою інформацією, технічних причин для скорочення поставок немає», – заявили в Мінекономіки країни.

На цьому тлі ціна газу в Європі, за даними біржі ICE Futures, різко зросла до $1860 за 1000 кубометрів.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні