Категорія
Новини
Дата

ЄС від завтра припинить авіасполучення з Білоруссю. Також планують економічні санкції

1 хв читання

Посли Європейського Cоюзу ухвалили заборону білоруським перевізникам приземлятися в аеропортах ЄС і літати над його територією, пише Reuters із посиланням на три дипломатичні джерела.

Ключові факти

  • Рішення має набути чинності опівночі за центральноєвропейським часом (о 1:00 ночі за Києвом). 
  • Європейським авіакомпаніям рекомендовано уникати повітряного простору Білорусі, але юридично це не заборонено.
  • У середу Агентство авіаційної безпеки Європейського Союзу видало директиву з безпеки. В ній йдеться про те, що літаки ЄС не повинні здійснювати польоти над повітряним простором Білорусі, за винятком надзвичайних ситуацій.
  • Забезпечення дотримання заборони на перевезення білоруським авіаперевізникам візьмуть на себе національні уряди ЄС.

Важливі цифри

Білоруський національний перевізник Belavia виконує рейси приблизно у 20 аеропортів Європі. Зокрема, в Гельсінкі, Амстердам, Мілан, Варшаву, Франкфурт, Берлін, Мюнхен, Париж, Рим і Відень.

Контекст

23 травня під конвоєм винищувача МіГ-29 у Мінську було екстрено посаджено літак компанії Ryanair, який виконував рейс Афіни–Вільнюс транзитом через Білорусь, нібито через закладену на борту бомбу. 171 пасажира вивели й обшукали, але вибухового пристрою не знайшли.

Однак білоруські силовики затримали засновника телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича і його дівчину, які були серед пасажирів. Цей канал висвітлював торішні акції протесту проти президента Олександра Лукашенка. Влада Білорусі визнала NEXTA екстремістською організацією і вимагала від Польщі видати двох співзасновників каналу – Романа Протасевича і Степана Путіло. Офіс NEXTA знаходиться в Польщі.

Після цього Єврорада закликала всіх авіаперевізників, які базуються в ЄС, уникати перельотів над Білоруссю. Також закликала заборонити проліт над повітряним простором ЄС білоруським авіакомпаніям і обмежити їм доступ до аеропортів ЄС. Україна, в свою чергу, припинила авіасполучення з Білоруссю, заборонила українським авіакомпаніям літати над її територією та закрила свій авіапростір для білоруських літаків.

Також глави держав і урядів ЄС на саміті 24–25 травня ухвалили політичне рішення про введення нових санкцій, в тому числі економічних, проти Білорусі. Уряди ЄС заявляють, що вони націлені на сектори, які відіграють центральну роль в економіці Білорусі. Це можуть бути облігації, нафтовий сектор і калійні добрива, білоруський експорт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні