Категорія
Новини
Дата

ЄС запровадив санкції проти «Білоруськалію» та БКК. Раніше Білорусь заробляла до $2,5 млрд на експорті добрив

Під санкції Європейського Союзу потрапила низка білоруських компаній, зокрема, «Білоруськалій» та «Білоруська калійна компанія». Шостий пакет санкцій набув чинності сьогодні, 3 червня. Загалом обмеження запроваджено проти 12 фізичних та восьми юридичних осіб Білорусі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Під персональні санкції потрапили один із найбільших в Європі виробників калійних добрив «Білоруськалій» та його трейдер «Білоруська калійна компанія» (БКК). 
  • У списку санкцій також НПЗ «Нафтан», великий виробник тютюнових виробів – «Гродненська Табачна Фабрика «Неман» і приватний виробник тютюнових виробів «Інтер Тобакко». 
  • Санкції також запроваджено щодо виробника комунальної автотехніки «БелКамунМаш», логістичного оператора «БелМитСервіс» та Белтелерадіокомпанії.

Контекст

Раніше Білорусь продавала щорічно 10–12 млн т калію, заробляючи близько $2,5 млрд, писала DW. Наразі цей товар просто неможливо доставити споживачам. Проблеми з постачанням білоруських калійних добрив на світовий ринок почалися на початку лютого, коли Литва повністю зупинила їхній транзит, побоюючись потрапити під санкції США, запроваджені в грудні 2021 року проти «Білоруськалію» та БКК. 

Білорусь спробувала перенаправити логістичні потоки в Україну, але УЗ запровадила обмеження на транзит. Лазівки на цьому напрямку ще залишалися, але з 24 лютого, після вторгнення Росії в Україну, транзит став неможливим.

Війна в Україні посилила зростаючі проблеми «Білоруськалія». 29 березня Україна конфіскувала вагони з білоруськими калійними добривами вагою 7000 т, які прямували до країн Азії. Вже зʼявлялися повідомлення, що підприємство, на якому працюють близько 15 000 працівників, уперше брало кредит на виплату зарплат.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні