Категорія
Новини
Дата

ЄС затвердив €500 млн нової оборонної допомоги Україні. Загалом сума досягла €2 млрд

Рада міністрів Європейського Союзу під час засідання у Брюсселі затвердила виділення Україні четвертого траншу допомоги на суму €500 млн на закупівлю зброї та інші оборонні потреби. Про це повідомив високий представник ЄС Жозеп Боррель під час пресконференції, пише Укрінформ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми зважили всі шляхи фінансової підтримки на тлі погіршення гуманітарної ситуації, перед фактом фінансових потреб у період війни та для повоєнного відновлення країни і головним чином для того, щоб захищати себе. Ми погодилися надати додаткові €500 млн з Європейського Фонду Миру для поставок зброї», – сказав Боррель.
  • Він додав, що ЄС почав з €500 млн і зараз вже досяг суми €2 млрд. «Це лише верхівка айсберга, тому що дуже багато роблять самі країни-члени, не питаючи про фінансову компенсацію. Це набагато більше за ці два мільярди», – сказав він.
  • Боррель нагадав, що Європейський Фонд Миру не входить до бюджету ЄС, він формується за рахунок внесків від країн-членів та призначений для фінансування безпекових операцій Євросоюзу.

Контекст

28 квітня Адміністрація президента США Джо Байдена попросила Конгрес схвалити фінансування в розмірі $33 млрд для підтримки української армії. Законопроєкт схвалила Палата представників.

Напередодні Байден виступив із заявою, в якій закликав законодавців ухвалити законопроєкт і подати йому на підпис у найближчі кілька днів. «Ми не можемо дозволити, щоб наші поставки допомоги припинилися, поки ми чекаємо на подальші дії Конгресу», – сказав він.

Уже виділених Вашингтоном коштів на військову допомогу Україні має вистачити майже до кінця місяця, але потрібно, щоб Конгрес США схвалив новий запит, заявив речник Пентагону Джон Кірбі.

Конгрес збільшив розмір допомоги до $40 млрд. Очікується, що в середу Сенат проголосує за нього повторно. 13 травня американський сенатор-республіканець Ренд Пол заблокував надання допомоги. Сенатор вимагав, щоб був генеральний інспектор для контролю за витратами.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні