Категорія
Новини
Дата

Європарламент закликав Зеленського не підписувати закон про реформу містобудування (доповнено)

Європейський парламент 15 червня ухвалив резолюцію на підтримку якнайшвидшого вступу України до НАТО. Зокрема, у тексті міститься заклик до президента Володимира Зеленського не підписувати резонансний законопроєкт №5655 про реформування сфери містобудування. На це першим звернув увагу Рух ЧЕСНО.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Доповнено. Відповідну поправку із закликом до президента України не підписувати законопроєкт №5655 вніс депутат Європарламенту від Німеччини, член фракції Європейської народної партії, християнський демократ Міхаель Ґалер. В окремому голосуванні за неї віддали голоси 350 євродепутатів, проти — 123.
  • У 17 пункті резолюції йдеться про застереження щодо підписання президентом закону про так звану містобудівну реформу. 
  • «17. Застереження щодо використання майбутніх зусиль з реконструкцій для внесення змін до законодавства таким чином, аби принести користь певним інтересам за рахунок рівних умов гри та прозорості; закликаємо президента Зеленського не підписувати проєкт №5655 про містобудівну діяльність», – йдеться у тексті документа.

Контекст

У липні 2021 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні два, як зазначалося, ключових для містобудівної реформи законопроєкти – №5655 і №5656. Як заявляв тодішній міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, прийняття цих законів «забезпечить прозорість процедур» і допоможе в боротьбі з корупцією. Також він зазначав, що «прийняття законопроєктів дасть змогу максимально автоматизувати послуги у цій галузі». 

Одна з авторів законопроєкту – голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк – вважає, що законопроєкт загрожує чиновникам, які «рішають питання» в будівельній сфері. За її словами, законопроєкт допоможе зробити містобудування прозорим. 

У грудні минулого року мери міст закликали парламентарів доопрацювати законопроєкт №5655 за участі громадськості та місцевої влади. 

У день голосування проти ухвалення законопроєкту висловлювалися мери Києва, Дніпра, Львова. Але документ все ж було ухвалено, здебільшого – голосами фракції «Слуга народу».

Президент Зеленський не наклав вето на законопроєкт у відведений для цього Конституцією 15-денний термін. Також він не відповів на петицію із закликом ветувати закон.

Зеленський ініціює обговорення законопроєкту з керівниками міст, які виступають за і проти цього документа. Ветувати закон вже неможливо, сказав він на пресконференції 6 червня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні