Категорія
Новини
Дата

Європарламент закликав Зеленського не підписувати закон про реформу містобудування (доповнено)

1 хв читання

Європейський парламент 15 червня ухвалив резолюцію на підтримку якнайшвидшого вступу України до НАТО. Зокрема, у тексті міститься заклик до президента Володимира Зеленського не підписувати резонансний законопроєкт №5655 про реформування сфери містобудування. На це першим звернув увагу Рух ЧЕСНО.

Ключові факти

  • Доповнено. Відповідну поправку із закликом до президента України не підписувати законопроєкт №5655 вніс депутат Європарламенту від Німеччини, член фракції Європейської народної партії, християнський демократ Міхаель Ґалер. В окремому голосуванні за неї віддали голоси 350 євродепутатів, проти — 123.
  • У 17 пункті резолюції йдеться про застереження щодо підписання президентом закону про так звану містобудівну реформу. 
  • «17. Застереження щодо використання майбутніх зусиль з реконструкцій для внесення змін до законодавства таким чином, аби принести користь певним інтересам за рахунок рівних умов гри та прозорості; закликаємо президента Зеленського не підписувати проєкт №5655 про містобудівну діяльність», – йдеться у тексті документа.

Контекст

У липні 2021 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні два, як зазначалося, ключових для містобудівної реформи законопроєкти – №5655 і №5656. Як заявляв тодішній міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, прийняття цих законів «забезпечить прозорість процедур» і допоможе в боротьбі з корупцією. Також він зазначав, що «прийняття законопроєктів дасть змогу максимально автоматизувати послуги у цій галузі». 

Одна з авторів законопроєкту – голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк – вважає, що законопроєкт загрожує чиновникам, які «рішають питання» в будівельній сфері. За її словами, законопроєкт допоможе зробити містобудування прозорим. 

У грудні минулого року мери міст закликали парламентарів доопрацювати законопроєкт №5655 за участі громадськості та місцевої влади. 

У день голосування проти ухвалення законопроєкту висловлювалися мери Києва, Дніпра, Львова. Але документ все ж було ухвалено, здебільшого – голосами фракції «Слуга народу».

Президент Зеленський не наклав вето на законопроєкт у відведений для цього Конституцією 15-денний термін. Також він не відповів на петицію із закликом ветувати закон.

Зеленський ініціює обговорення законопроєкту з керівниками міст, які виступають за і проти цього документа. Ветувати закон вже неможливо, сказав він на пресконференції 6 червня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд