Законопроєкт №5655 про містобудування викликав резонанс і завис у президента. У чому його переваги? Розповідає співавторка Олена Шуляк /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Законопроєкт №5655 про містобудування викликав резонанс і завис у президента. У чому його переваги? Розповідає співавторка Олена Шуляк

Getty Images

Якщо президент Володимир Зеленський підпише законопроєкт №5655, Україну чекає переформатування містобудування. Що пропонує для сфери реформа, в основі якої, за словами голови Комітету з питань містобудування Олени Шуляк, досвід найрозвиненіших країн світу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Будівництво – надважлива сфера для економіки України, особливо в контексті повоєнної відбудови. Законопроєкт №5655, мета якого, за словами його авторів, – навести лад на цьому ринку, викликав бурхливу дискусію серед нардепів, мерів міст, забудовників, архітекторів та громадських активістів. Критики документа стверджують, що він лобіює інтереси великих забудовників, ігнорує повноваження місцевої влади та сприяє хаотичній забудові.

Forbes підтримує розвиток конструктивної дискусії: за декілька днів ми опублікуємо статтю-відповідь Ганни Бондар, депутатки ВРУ IX скликання, членкині Комітету Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Більш як 50 000 загиблих, сотні зруйнованих будинків, приблизно $104 млрд збитків, – наслідки лютневих землетрусів у Туреччині, заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган. Причина масштабних руйнувань у країні – значні порушення правил будівництва в сейсмічно активній зоні. 

Українські реалії

Хоч землетруси в Україні – рідкість, нам також варто задуматися про безпеку будівництва. Адже роками проблемою українських міст була неконтрольована забудова, а місцева влада стала частиною забудовного бізнесу.

Згадайте обвал будинку в Одесі на вулиці Ясній у 2020-му, який стався через порушення правил експлуатації. Мешканці самовільно знесли опорні конструкції будівлі та спорудили додаткові надбудови. Або обвал підʼїзду на вулиці Михайла Грушевського у Дрогобичі у 2019-му, коли цегляна кладка просіла через погану якість.

Або ж затоплення підвального поверху будинку і виникнення тріщин у сусідніх об’єктах на вулиці Новоукраїнська у Києві, яке трапилося через будівництво без дозвільних документів та з порушенням будівельних норм трьох секцій багатоповерхівок. Чи ще приклад – пошкодження будівельною фірмою газової труби високого тиску діаметром 500 мм газопроводу напрямком Пісочин – Коротич – Люботин. Як наслідок – на Харківщині газу не було більш як у 2000 абонентів, на щастя, обійшлося без масштабного вибуху. 

А ще – незаконне спорудження 23-поверхової будівлі на території середньої школи №10 у Дніпрі. Таких прикладів безліч в Україні.

Міжнародний досвід – уроки для України

Японія vs Туреччина

Туреччина. Відповіддю турецької влади на трагічні наслідки землетрусу стало масштабне розслідування. Кількість заарештованих забудовників та підрядників, чиї будівлі цілковито зруйнувалися, зросла до 325 осіб, повідомляє турецьке видання TRT Haber.

Але в основі проблеми – системна корупція, незбалансована система містобудування, відсутність чітких принципів взаємодії. Замість реформування турецькі чиновники проводили «будівельні амністії» – дозволяли забудовникам вводити в експлуатацію об’єкти з порушеннями за умови сплати штрафу.

Японія. Система містобудування країни вважається однією з найефективніших у світі. Паралелі між Туреччиною та Японією можуть виглядати неочевидними. Проте обидві країни пережили руйнівні катастрофи, яким передував будівельний бум. Японію це підштовхнуло до ґрунтовної зміни системи містобудування.

Японія, як і Туреччина, розташована у сейсмічно активній зоні й потребує особливої уваги до безпеки будівництва. 1998 року в країні стався черговий землетрус. Аналіз катастрофи виявив низьку якість державного містобудівного контролю. Держструктури не встигали справлятися з високим попитом на проведення контролю над будівництвом, бракувало якісних інспекторів.

Японська влада пішла на системні зміни. Зокрема дозволила приватним компаніям здійснювати містобудівний контроль. У фокусі реформи були чітко визначені ролі всіх сторін, високі вимоги до осіб приватного контролю, серйозні санкції, включно із зупиненням діяльності.

Українська реформа містобудування

Що пропонує українська реформа містобудування, яка лежить в основі законопроєкту №5655, який чекає на підпис президента?

Спираючись на світовий досвід, пропонується три ключові механізми:

  • баланс повноважень;
  • цифровізація;
  • жорсткі санкції та відповідальність.

Баланс між державою, місцевим самоврядуванням та приватними інституціями

Не повинно існувати єдиної інституції, яка концентрує владу у своїх руках. Адже це прямий шлях до корупції. Приклад Японії, Великої Британії та інших країн показує, що найбільш ефективним є поєднання державного та приватного містобудівного контролю.

Держава. Державна інспекція архітектури та містобудування контролюватиме будівництво об’єктів державного значення: мостів, об’єктів ядерної енергії, які будуються на замовлення держави та місцевої влади. В інших випадках поміж місцевою владою та приватною уповноваженою особою замовник зможе самостійно обирати орган контролю.

Приватні уповноважені особи. Це експертні організації, що формують конкурентний ринок надання послуг із містобудівного контролю. Як і свого часу в Японії, українська реформа містобудування передбачає чіткі запобіжники для прозорого функціонування таких організацій, а також високий рівень їхньої відповідальності.

Для роботи на ринку такі компанії повинні мати в штаті необхідну кількість інженерів із кваліфікаційними сертифікатами. Власники компанії несуть відповідальність своїм майном, адже компанії функціонують лише у формі повного, командитного або товариства з додатковою відповідальністю. Уповноважені особи з містобудівного контролю обов’язково повинні мати страхування відповідальності.

Місцева влада (органи місцевого самоврядування). Посилюється роль органів місцевого самоврядування. Вони зобов’язані виявляти об’єкти самочинного будівництва в рамках моніторингу, а потім, у разі виявлення порушень, перевіряти об’єкти, зокрема й позапланові. Також вони повинні не просто реагувати на випадки самочинного будівництва, а й нести відповідальність за бездіяльність.

У Японії впровадження приватних контролерів звільнили час місцевим департаментам для інших обов’язків. 

Після реформи містобудування органи місцевого самоврядування зможуть концентруватися на моніторингу всієї забудови в громаді та розробленні сучасної містобудівної документації.

Цифровізація на всіх етапах

Будівельний процес відбуватиметься в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва. Основні документи, проєктна документація, експертні висновки, рішення містяться в електронному вигляді та закріплюються цифровими підписами відповідальних осіб.

Низка ключових рішень формується автоматично: дозвіл на будівництво не видаватиметься чиновником, а формуватиметься за наявності цифрових підписів незалежних фахівців та необхідних документів. 

Завдяки е-системі підвищиться якість проєктної документації. Під час експертизи, техінвентаризації, прийняття в експлуатацію е-система порівнюватиме наявний стан об’єкта з тим, що було вказано в проєктній документації. Формуватиметься протокол розбіжності, який покаже, чи не перевищено поверховість, площу об’єкта тощо. Це унеможливить махінації забудовників із проєктною документацією.

Ключовий етап – прийняття в експлуатацію. «Будівельні амністії», як у Туреччині, після набуття чинності закону №5655 стануть неможливими. Рішення про прийняття в експлуатацію ухвалюватиметься у єдиний можливий спосіб: автоматично, за наявності цифрових підписів усіх сторін процесу (замовник, девелопер, архітектор, інженер технагляду, генпідрядник, контролер). 

Без хоча б одного підпису рішення не буде згенеровано. Водночас формування цифрового сліду дозволяє чітко ідентифікувати виконавців незаконних дій.

Адекватні санкції та підвищена відповідальність

Фундаментальний елемент реформи – підвищення відповідальності всіх учасників містобудування: від забудовників до уповноважених осіб із містобудівного контролю. Йдеться про значне підвищення сум штрафів та посилення кримінальної відповідальності.

Знесення (демонтаж) збудованого з порушеннями будинку. Жорстка реакція на самочинне будівництво без отримання права на виконання будівельних робіт – знесення об’єкта. У визначених випадках орган місцевого самоврядування зможе самостійно прийняти рішення про демонтаж незаконної споруди.

Виведення з ринку недоброчесних гравців. Приватні контролери несуть посилену матеріальну відповідальність та можуть бути виведені з ринку, якщо не реагуватимуть на порушення під час будівництва. Також із ринку за порушення виводитимуть архітекторів, експертів, інженерів. Усіх, хто причетний до будівельного процесу і порушує законодавство. 

Кримінальна відповідальність. Врегульована законопроєктом №5877, є невіддільною частиною реформи містобудування та готується до розгляду у другому читанні. Передбачена за низку правопорушень, у деяких випадках і за самочинне будівництво. Якщо йдеться про самочинне будівництво на особливо цінних землях, покаранням може бути до пʼяти років позбавлення волі.

Стара система містобудівного контролю призвела до хаотичної ситуації в будівництві та розквіту корупції. Мета реформи містобудування – сконструювати таку систему, за якої порушувати законодавство буде невигідно і дуже складно.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні