Європейський центробанк продовжить підвищення ставок, попри ризик рецесії /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Європейський центробанк продовжить підвищення ставок, попри ризик рецесії

Getty Images

Європейський центральний банк має продовжувати підвищувати процентні ставки для боротьби з інфляцією, навіть якщо ймовірність рецесії в єврозоні збільшилася, вважає президентка ЄЦБ Крістін Лагард, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Наш мандат – стабільність цін, і ми повинні досягти цього, використовуючи всі наявні у нас інструменти», – сказала Лагард в інтерв’ю латвійському агентству Delfi.
  • Вона зазначила, що банк сповнений рішучості зробити все необхідне, аби повернути інфляцію до мети в 2%.
  • ЄЦБ підвищив відсоткові ставки загалом на 200 базисних пунктів за останні три засідання, і ринки оцінюють низку подальших кроків, внаслідок яких ставка за депозитами в 1,5% наблизиться до 3% у 2023 році.
  • «Мета ясна, і ми ще не досягли її, – сказала Лагард, не уточнивши, на якому рівні може закінчитися підвищення ставок. – У нас буде подальше підвищення ставок у майбутньому».
  • Інфляція зросла до 10,7% у жовтні і, як очікується, залишиться вищою за цільовий показник ЄЦБ у 2% до 2024 року.
  • «Що довше інфляція залишається на такому високому рівні, то більший ризик, що вона пошириться всією економікою», – сказала Лагард.

Контекст

За підсумками червневого засідання, Європейський центральний банк повідомляв про готовність підвищити ставку на 25 б.п. у липні та розглянути можливість більш активного підвищення у вересні.

Наприкінці липня керівна рада ЄЦБ вперше за 11 років підвищила відсоткові ставки на 50 б.п., йдеться у пресрелізі ЄЦБ. Таким чином регулятор хоче приборкати інфляцію в єврозоні.

У вересні ЄЦБ підвищив базову відсоткову ставку за кредитами на рекордні 75 б.п. – до 1,25%. Ставки за депозитами та маржинальними кредитами підвищено з 0 до 0,75%, а також з 0,75% до 1,5% відповідно.

27 жовтня керівна рада Європейського центрального банку ухвалила рішення підвищити три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів з 2 листопада. Це вже третє поспіль підвищення ставок, вони зросли до найвищого рівня з 2009 року (1,5%).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні