Категорія
Новини
Дата

Євросоюз закриє небо для білоруських авіакомпаній. Україна від завтра припиняє авіасполучення з Білоруссю

Європейська рада за підсумками саміту щодо ситуації з Білоруссю випустила заяву, в якій закликала заборонити проліт над повітряним простором ЄС білоруським авіакомпаніям, а також уникати перельотів над цією країною.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Єврорада засудила примусову посадку літака Ryanair в Мінську і затримання журналіста Романа Протасевича і його дівчини Софії Сапеги. Рада вимагає негайного звільнення цих громадян.
  • Також Єврорада закликала Міжнародну організацію цивільної авіації терміново розслідувати інцидент із примусовою посадкою літака для затримання конкретних осіб.
  • Крім того, вирішила якомога швидше скласти додаткові списки фізичних та юридичних осіб для введення проти них санкцій.
  • Єврорада закликала всіх авіаперевізників, які базуються в ЄС, уникати перельотів над Білоруссю.
  • Також закликала заборонити проліт над повітряним простором ЄС білоруським авіакомпаніям і обмежити доступ до аеропортів ЄС таким авіакомпаніям.
  • Для вступу в силу цього рішення, його має затвердити Рада ЄС на рівні міністрів.
  • Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні доручив Мінінфраструктури, Державіаслужбі та «Украерорух» вжити заходів для припинення з 26 травня авіасполучення з Білоруссю.
  • Крім того, українським авіакомпаніям та літакам заборонятиметься виконувати польоти в повітряному просторі Білорусі.
  • Держприкордонслужба припинить оформлення пасажирів, які прямують із Білорусі або до цієї країни в митних пунктах аеропортів.
  • За даними FlighrRadar, нині через Білорусь пролітають літаки російських та азійських авіакомпаній. Через територію України сьогодні ще пролітають повітряні судна білоруської авіакомпанії Belavia.
  • Зупинка авіаруху через Білорусь із точки зору безпеки є правильним рішенням, але для українських авіакомпаній – болючим, зазначає Forbes.ua авіаексперт Кирил Новіков. За його словами, тепер доведеться довше летіти в напрямку скандинавських та прибалтійських країн, а також закриється популярний в українців напрямок Мінськ, через який прямують до родичів у російських містах.

Контекст

23 травня під конвоєм винищувача МіГ-29 в Мінську було екстрено посаджено літак компанії Ryanair, який виконував рейс Афіни-Вільнюс транзитом через Білорусь, нібито через закладену на борту бомбу. 171 пасажира вивели і обшукали, але вибухового пристрою не знайшли.

Однак білоруські силовики затримали засновника телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича і його дівчину, які були серед пасажирів. Цей канал висвітлював торішні акції протесту проти президента Олександра Лукашенка. Влада Білорусі визнала NEXTA екстремістською організацією і вимагали від Польщі видати двох співзасновників каналу – Романа Протасевича і Степана Путіло. Офіс NEXTA знаходиться в Польщі.

Білоруське видання TUT.BY пише, що Протасевичу інкримінують три кримінальні статті, максимальне покарання за якими – 15 років позбавлення волі.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні