Категорія
Новини
Дата

Федеральний резерв США вперше з 2018 року підвищив ставку

Федеральний резерв США вперше з 2018 року підвищив облікову ставку з 0,25% до 0,5%, аби приборкати інфляцію. Він також погіршив інфляційні прогнози через війну Росії проти України. Про це повідомляє Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Регулятор також сигналізував, що підвищуватиме ключову ставку на кожному з наступних засідань у 2022 році. 

Контекст:

Вищою обліковою ставкою США хочуть вгамувати інфляцію, яка вже декілька місяців тримається на найвищих рівнях за останні 40 років у пост-пандемічній економіці. Очільник ФРС Джером Павелл зазначив, що «американська економіка дуже сильна і має хороші можливості для проведення жорсткішої монетарної політики».

Згідно з середнім прогнозом посадовців ФРС, ключова ставка закінчить рік на рівні близько 1,9%, після чого зростатиме до близько 2,8% у 2023 році. На такому ж рівні вона залишатиметься у 2024 році, хоча прогнози наразі знаходяться в умовах особливої невизначеності через війну в Україні та нові локадауни в Китаї. 

«Вторгнення Росії в Україну спричиняє величезні людські та економічні труднощі, – йдеться у заяві Комітету з відкритого ринку. – Наслідки для економіки США дуже невизначені, але найближчим часом вторгнення та пов’язані з ним події, ймовірно, створять додатковий тиск на інфляцію та впливатимуть на економічну активність».

Війна Росії проти України вже призвела до зростання цін на паливо, продовольство та метали, що ставить під загрозу ціни, зростання та стабільність фінансового ринку.

У нових економічних прогнозах представники ФРС заявили, що вони очікують значно вищу за раніше прогнозовану інфляцію на рівні 4,3% цього року. Прогноз економічного зростання на рік також був знижений до 2,8% з 4%, тоді як прогнози щодо безробіття майже не змінилися.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні