Категорія
Новини
Дата

Fitch знизило рейтинг України до «C». Чому це рішення скоро переглянуть (оновлено)

1 хв читання

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті з «CС» до «C» після того, як Україна домовилася з кредиторами про реструктуризацію боргу на $23 млрд, йдеться в офіційному повідомленні.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Зниження рейтингу України відображає думку Fitch про те, що угода, досягнута 22 липня між урядом і деякими власниками єврооблігацій про умови реструктуризації, свідчить про початок процесу, схожого на дефолт. 
  • Fitch вважає, угода із зовнішніми комерційними кредиторами є обміном проблемними боргами (DDE) відповідно до критеріїв суверенного рейтингу, оскільки вона передбачає суттєве скорочення термінів, включаючи скорочення основної суми та відсотків, а також продовження термінів погашення.
  • Також згадується рішення Верховної Ради від 18 липня дозволити уряду тимчасово призупинити виплати за державним та гарантованим державою зовнішнім комерційним боргом. 
  • Fitch очікує, що держава не обслуговуватиме свій зовнішній комерційний борг, включаючи купон єврооблігацій 2026 року, який має бути виплачений 1 серпня, доки не буде завершено угоду про реструктуризацію з власниками облігацій.
  • Саме через цю високу імовірність формальної невиплати купонного платежу 1 серпня рейтингове агентство і було вимушено поставити Україні низький рейтинг С, який у фінансовому світі описують як «на межі дефолту».

Контекст

Цілком імовірно, що на початку серпня рейтингові агентства можуть навіть виставити Україні дефолтні рейтинги групи D, формально реагуючи на нездійснення планового процентного платежу за державним боргом. Наприклад, Гана, кредитори якої недавно погодилися на реструктуризацію (на кілька тижнів раніше за українських), зараз має дефолтний рейтинг RD від Fitch.

Проте, після формального завершення реструктуризації і появи нового узгодженого графіку платежів за зовнішнім комерційним боргом рейтингові агенції встановлять Україні нові кредитні рейтинги (найімовірнше, ризикового рівня СС або ССС).

Напередодні повномасштабного вторгнення на початку 2022 року Україна мала рейтинг В від агентства Fitch. Це рівень таких позичальників як Гондурас, Камерун, Кенія чи Монголія, трохи гірше Туреччини (В+).

22 липня Україна досягла принципових домовленостей з Комітетом власників єврооблігацій. Після завершення реструктуризації строк погашення єврооблігацій буде продовжено: перше погашення на суму $1,172 млрд відбудеться у 2029 році. Для порівняння, без реструктуризації, основна сума боргу в розмірі $9,381 млрд (без урахування капіталізованих відсотків) підлягала б виплаті в період з 2024 по 2029 рік.

Реструктуризація зовнішніх зобовязань має зекономити $11,4 млрд у найближчі три роки. Які її умови та хто залишився у виграші – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд